Canvi al nomenclàtor barceloní: de l'esclavista Antonio López al migrant Idrissa Diallo
Tres anys després de retirar-se l'escultura del navilier Antonio López pel seus vincles amb el tràfic d'esclaus, la plaça que té dedicada a Barcelona, a Ciutat Vella, canviarà de nom.
La plaça es dividirà en dos espais independents, separats per la Via Laietana. La part Besòs passarà a dir-se plaça d'Idrissa Diallo, un jove migrant guineà de 21 anys que va morir després de ser reclòs durant 15 dies al Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona, l'any 2012, un cas que es va recollir en el documental "Idrissa, crònica d'una mort qualsevol".
La resta de l'espai de la fins ara plaça Antonio López, a l'altra banda de la Via Laietana, es dirà plaça de Correus, perquè es troba just davant d'aquest equipament.
Aquesta proposta, que ha rebut el vistiplau de la ponència del nomenclàtor de Barcelona, ara s'elevarà al proper plenari del districte de Ciutat Vella perquè l'aprovi.
García Márquez i 14 noms de dones
La ponència del nomenclàtor ha aprovat un total de 20 canvis de noms a Barcelona. Aquests canvis inclouen un espai a Sarrià que durà el nom de l'escriptor i premi Nobel de Literatura Gabriel García Márquez, que va residir en aquest districte entre els anys 1967 i 1975.
A més, també hi haurà 14 espais de Barcelona que portaran noms de dones. La llista de dones que s'incorporen a la llista de carrers barcelonina està formada per l'arquitecta, paisatgista i professora de la UPF Rosa Barba, Sonia Rescalvo (la transsexual assassinada per un grup de neonazis el 1991 al parc de la Ciutadella), la poeta palestina Fadwa Tuqan i les pedagogues Montserrat Riera, Anna Canalias, Antònia Adroher, Clémence Jacquinet, Pepita Uriz, Maria Pi i Mercè Climent. També s'incorporen al nomenclàtor de carrers la mestra i sindicalista Virgínia Amposta, l'activista Pilar Espuña, la filòsofa feminista Gretel Ammann i l'activista i sindicalista Lola Iturbe.
El regidor de Ciutat Vella i Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha recordat que la presència de dones al nomenclàtor de Barcelona continua sent "ínfima", i les representades són majoritàriament en qualitat de propietàries de terres, santes, nobles i relacionades amb la monarquia. "Aquest fet explica clarament que són els homes privilegiats els que han hegemonitzat el relat de construcció de la ciutat", ha apuntat Rabassa.
Per aquest motiu, ha dit, el govern municipal està apostant per donar prioritat als noms femenins i mirar de revertir "el desequilibri i la poca presència de noms de dona i noms populars."
Els altres canvis
José Garrido Gámez, el bomber que va morir electrocutat el 2010 a la Verneda, també tindrà un espai a l'entorn de la fàbrica Cobega.
D'altra banda, el districte de Sants-Montjuïc li dedicarà un espai al limnòleg, oceanògraf i ecòleg Ramon Margalef, i Josep Canals, el president de l'Associació de Veïns de la Zona Universitària, donarà nom al carrer que s'obrirà properament entre el carrer de Joan Obiols i John Maynard Keynes com a prolongació de Trias i Giró.