Tunis

Canvien la pena de mort per cadena perpètua a les infermeres i el metge de Líbia

Les infermeres búlgares i el metge palestí condemnats a Líbia per haver contagiat la sida a més de 400 nens han vist com, finalment, se'ls commutava la pena de mort per la cadena perpètua. L'Alt Consell de Justícia ha retirat la pena capital després de rebre l'informe de les famílies dels nens, en què es declaren satisfetes amb la indemnització econòmica acordada. Cada família ha rebut un milió de dòlars, finançats per Bulgària, Líbia i diversos països europeus, amb el suport de la Unió Europea i els Estats Units. Dels 438 nens contagiats, 56 van morir a causa del VIH.

Actualitzat
Els parents dels menors contagiats amb el VIH estan representats per la Fundació Gaddafi, que dirigeix Seig al-Islam, un dels fills de Moammar al-Gaddafi. L'entitat ha confirmat que les famílies han rebut la compensació econòmica, procedent del fons internacional d'ajuda creat l'any 2005 per ajudar Líbia a combatre la sida.

Després que s'ha sabut la commutació de la pena, l'ambaixada de Bulgària a Trípoli ha confirmat que el seu govern demanarà immediatament l'extradició de les cinc infermeres i el metge palestí nacionalitzat búlgar. La missió diplomàtica apel·la a l'existència d'un tractat firmat pels dos països per traslladar els cooperants sanitaris, una gestió que es podria tramitar aquest dimecres.

L'anunci de retirada de la pena de mort ha posat fi a un calvari de 8 anys que va començar amb la detenció dels cooperants, el 16 de febrer del 1999. Els tribunals ordinaris de Líbia els van condemnar a la pena capital dues vegades, tot i els testimonis de diversos experts mèdics que van afirmar que el contagi era fruit de les condicions sanitàries deficients del centre pediàtric de la ciuat de Bengasi.

El desembre del 2005, el Suprem va acceptar la revisió de cas, però al judici que va tenir lloc un any després el Tribunal va confirmar la pena de mort. L'11 de juliol, el Suprem va tornar a ratificar les condemnes i va desestimar el recurs que havia presentat el defensor del metge i les infermeres.

Així, l'únic recurs que els quedava era l'Alt Consell de Justícia, organisme depenent del ministeri i que pot confirmar, revocar o modificar les condemnes del Tribunal Suprem. Les negociacions i el suport econòmic de la Unió Europea han permès finalment evitar que s'apliqui la pena de mort.
Anar al contingut