Canvis al batxillerat 2025-2026: literatura serà optativa i es fusionen assignatures científiques
Física i química seran una sola assignatura, i també s'unificaran la de biologia amb geologia i ciències ambientals, en uns canvis requerits pel Ministeri d'Educació per adequar-se a la LOMLOE
Educació ha comunicat als directors d'institut que el curs que ve, el 2025-2026, hauran de fer alguns canvis en l'organització de les assignatures de batxillerat per adequar el currículum a la llei estatal d'educació, aprovada el 2020.
En aquest sentit, són canvis que emanen d'un requeriment del Ministeri d'Educació, que força a fer-los perquè considera que fins ara a Catalunya no es complia del tot amb el que estableix la LOMLOE, coneguda també com a llei Celaá.
Literatura catalana i castellana passen a ser optatives
El detall dels canvis, que es començaran a aplicar el setembre de l'any que ve als estudiants que comencin a cursar batxillerat, és aquest:
- Al segon curs del batxillerat d'humanitats i ciències socials, les assignatures literatura catalana i literatura castellana, que fins ara eren de modalitat, passaran a ser optatives.
- Al primer curs del batxillerat científic, les dues assignatures de biologia i de geologia i ciències ambientals es fusionaran en una de sola, i el mateix passarà amb les de física i de química.
- Al batxillerat d'humanitats i ciències socials s'hauran de cursar les matemàtiques aplicades a les ciències socials, i ja no es podrà optar per les del batxillerat científic, cosa que fins ara sí que es podia fer.
- El treball de recerca es ponderarà en la nota final com una assignatura més, i no com el 10% de la nota, com fins ara.
- Canvis de nom: "llengua i literatura gregues" i "llengua i literatura llatines" passaran a dir-se "grec" i "llatí" respectivament, i "funcionament de l'empresa i disseny de models de negoci" passarà a dir-se "empresa i disseny de models de negoci".
Itineraris complementaris per les matèries que perden hores
Per evitar que la fusió d'algunes assignatures comporti una reducció de les hores de dedicació a les matèries afectades, el Departament d'Educació proposa als instituts oferir assignatures optatives trimestrals o anuals.
Així, en el cas de física, química, biologia, geologia i ciències ambientals, la proposta és crear assignatures anomenades "reptes científics actuals" perquè els estudiants puguin continuar fent el mateix nombre de classes d'aquestes matèries, com fins ara.
En total, es proposen cinc itineraris diferents dissenyats amb assignatures optatives per oferir als diferents perfils d'estudiants, una proposta que podran fer seva els instituts que ho vulguin.
Els responsables del Departament d'Educació han assegurat que només són "canvis puntuals" que no suposen una gran modificació del batxillerat tal com es feia.
Els escriptors reclamen una "rectificació immediata"
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'AELC, ha reaccionat ràpidament a la decisió reclamant "la rectificació immediata" de la conversió de l'assignatura de literatura catalana en optativa de primer de batxillerat.
En un comunicat, afirmen que "treure la categoria de matèria de modalitat de segon de batxillerat" suposa "una greu reducció horària" i també "l'eliminació del reconeixement a les PAU":
"L'ensenyament de la nostra literatura és una baula essencial per a la transmissió de la cultura pròpia del país, i negligir-la i menystenir-la amb gestos com aquest atempta contra els valors més bàsics de l'humanisme."
Tot qualificant la decisió de "totalment arbitrària i no consensuada amb els representants del sistema literari", recorden els compromisos de la Generalitat amb el Pla Nacional del Llibre i la Lectura.
?? Comunicat:
AELC (@EscriptorsAELC) December 16, 2024
L'AELC vol mostrar la seva profunda preocupació davant la decisió d'@educaciongob i d'@educaciocat de prescindir de la Literatura Catalana com a matèria de modalitat a segon de batxillerat i relegar-la a matèria optativa de primer.https://t.co/OFRw4trSGL pic.twitter.com/lSUjua013d
- ARXIVAT A:
- Educació