Canvis al passaport covid per viatjar a la UE: caldrà la dosi de reforç o caducarà

Brussel·les justifica implantar un període de validesa al passaport covid per la pèrdua de protecció de les vacunes passats sis mesos de la darrera punxada
Redacció Actualitzat
TEMA:
Certificat Covid

La Unió Europea comença a aplicar aquest dimarts noves normes per utilitzar el passaport covid. A partir d'aquest 1 de febrer, els certificats digitals tindran una data de caducitat de 9 mesos des del moment en què cada persona va rebre la pauta completa o bé pot acreditar que va passar la malaltia.

En definitiva, tots aquells vacunats que vulguin renovar el passaport covid i seguir viatjant s'hauran de posar la dosi de reforç. Brussel·les justifica implantar un període de validesa al passaport covid per la pèrdua de protecció de les vacunes passats sis mesos de la segona dosi (o la primera en el cas de Janssen).

A la normativa, s'hi han afegit tres mesos més de marge perquè tothom tingui temps de posar-se la dosi de record. Aquesta és la recomanació de la Comissió, però a la pràctica cada Estat podrà fer el que cregui convenient.

L'executiu comunitari cita el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, que ha establert que la protecció davant d'infeccions disminueix a partir dels sis mesos des de la segona injecció.

Això sí, hi ha incògnites sense resposta, com ara què han de fer les persones amb pauta completa que acaben de passar la covid i a qui s'ha recomanat que esperin 5 mesos per rebre la tercera dosi.

En general, Europa recomana relaxar les restriccions per viatjar. Qui tingui el passaport covid en regla, pugui demostrat que s'ha recuperat de la malaltia o aporti una PCR negativa ja no s'haurà de sotmetre a quarantenes o tests un cop arribi al país de destí.

El mapa de les zones de risc passa a segon pla

A partir d'ara, la referència ja no serà el mapa de les zones de risc, que quedarà eliminat com a criteri essencial. Ara, aquest mapa que mostra l'evolució de la pandèmia en cada territori amb una franja de colors, de verd a vermell, no serà definitiu. El que es tindrà en compte és la situació vacunal de cada persona.

Segons la UE, el motiu per introduir una data de caducitat ha estat l'aparició de les dosis de record, que no estaven contemplades anteriorment. Quan es generi el certificat nou, el document reflectirà si s'han rebut les tres vacunes o bé dues en el cas de Janssen.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Certificat Covid Covid-19 Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut