Barcelona

Canvis de govern: marxen Munté, Jané i Ruiz, i entren a l'executiu Turull, Forn i Ponsatí

També marxa el secretari del govern, Joan Vidal, que serà substituït per Víctor Cullell

RedaccióActualitzat

El president Carles Puigdemont ha anunciat un important canvi de govern per afrontar un "final de legislatura extraordinari" fins al referèndum de l'1-O. Segons el president, el govern no té cap dubte i avançarà amb decisió: "un govern que sigui la primera garantia del referèndum emet un missatge molt clar a la ciutadania i a tothom d'arreu del món que estigui observant el que passa a Catalunya".

La remodelació afecta tres conselleries, totes en mans del PDeCAT. Fan un pas al costat la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, el conseller d'Interior, Jordi Jané, i la d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. Puigdemont n'ha ressaltat la feina "lleial i positiva".

El president de JxSí, Jordi Turull, entrarà a l'executiu en substitució de Munté, el regidor del PDeCAT a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, substituirà Jané i la independent Clara Ponsatí serà la nova consellera d'Ensenyament.

 

També surt el secretari del govern, Joan Vidal, que serà substituït per Víctor Cullell.

Uns canvis que no estaven previstos. Segons ha explicat el president, la seva decisió era "no cessar ningú", però els tres consellers li van comunicar que no continuaven.

Puigdemont ha volgut defensar el compromís de tots els consellers, també dels que pleguen, amb el referèndum d'autodeterminació. També ho ha fet per Twitter Neus Munté:

Aquest dijous Puigdemont es va reunir, un a un, amb els consellers del PDeCAT per conèixer les seves sensacions de cara l'1-O.

Les noves incorporacions

 

Jordi Turull ha estat a la primera línia parlamentària en defensa del dret a decidir des de fa anys. Ara, com a president del grup parlamentari de JxSí, colze a colze amb la portaveu del grup, la republicana Marta Rovira. Turull ha estat l'arquitecte de la redacció i el disseny de la tramitació parlamentària de les lleis claus de desconnexió. Però ja el 2014 va ser un dels 3 diputats designats pel Parlament que van anar al Congrés a demanar, sense èxit, un referèndum acordat. Al costat de Turull hi van anar Marta Rovira i l'aleshores líder d'Iniciativa, Joan Herrera.

Nascut a Parets del Vallès el 1966, és llicenciat en Dret. Turull entra a la JNC al 1983 i a Convergència al 1987. Comença a fer carrera política com a alcaldable al seu municipi en tres ocasions. El 2004 entra de diputat de CiU al Parlament, on va arribar a ser, primer, portaveu de grup i després president. En clau interna de partit, en la refundació de Convergència en el PDeCAT, Turull va presentar candidatura a la secretaria general del nou partit, però la va acabar retirant. Un càrrec que finalment va ocupar Marta Pascal.

 

Joaquim Forn ja coneix de primera mà la gestió en l'àmbit d'Interior perquè, a nivell municipal, a l'Ajuntament de Barcelona, va ser el tinent d'alcalde de Seguretat durant el mandat de l'alcalde Xavier Trias. Ara, tindrà els Mossos d'Esquadra sota la seva responsabilitat.

Forn té 53 anys i és llicenciat en Dret. Ara és regidor del PDeCAT i portaveu del grup municipal, és a dir, el número dos del partit a l'Ajuntament, per darrere de Trias. Però Forn té una llarguíssima experiència al consistori. Hi va entrar de regidor fa prop de 20 anys.

Va entrar a l'oposició i el 2011, al costat de Xavier Trias, els convergents van aconseguir l'alcaldia. Forn va ser nomenat primer tinent d'alcalde. També va ser portaveu del govern municipal i el màxim responsable de la Guàrdia Urbana. Un cop perdut el govern municipal, ha exercit com a portaveu del grup i Trias l'havia situat com a candidat a l'alcaldia.

 

Clara Ponsatí és catedràtica a la universitat escocesa de Saint Andrews. Les seves especialitats són la teoria del joc, la resolució de conflictes i com abordar negociacions. També és membre del secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i membre del consell acadèmic de la Barcelona Graduate School of Economics. En les eleccions del 27-S va donar suport a JxSí i va formar part de la llista de Barcelona com a candidata suplent.

Fa quatre anys va ser notícia perquè el govern espanyol no li va renovar la càtedra Príncep d'Astúries a la Universitat de Georgetown després que mostrés en una entrevista televisiva el seu suport al dret a decidir del poble català. L'aleshores ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel  García-Margallo, va justificar la decisió dient que una càtedra a l'estranger no pot servir de base per encoratjar processos secessionistes contraris a la Constitució. També ha estat professora visitant en universitats estrangeres de Toronto, San Diego i a la Georgetown University.

Víctor Cullell és un politòleg de 41 anys que coneix bé el Departament de la Presidència, -ja hi va tenir càrrecs amb Artur Mas- i que en el mandat Puigdemont, com a secretari per al Desenvolupament de l'Autogovern, ha treballat en el disseny de les estructures d'estat.

Cullell substitueix un estret col.laborador de Mas, Joan Vidal de Ciurana. El càrrec de secretari de govern està especialment exposat en cas de querelles perquè la seva firma i les seves decisions administratives són imprescindibles per a la majoria dels actes del govern.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut