El curs que ve tindrà les mateixes hores lectives que l'actual (iStock)

Canvis en el calendari escolar 2022-2023: què passa amb l'horari reduït al setembre?

Tot el que has de saber del nou calendari: Quan comença el curs? Quin horari hi haurà al setembre? Les escoles tancaran a la tarda? Què passa amb les vacances de Nadal?
Paula Florit Gomila Actualitzat
TEMA:
Educació

El pròxim curs 2022-2023 hi haurà canvis en el calendari a les escoles i instituts de Catalunya. El més important és que s'avança l'inici de les classes. Fins ara, les aules s'omplien en la segona setmana de setembre, just després de la Diada, el dia 11. Responem les preguntes que planteja aquest canvi per a les famílies:


Quan comença el curs 2022-2023?

Les classes començaran el dilluns dia 5 de setembre per als alumnes d'educació infantil i primària. En el cas dels cursos de l'ESO, batxillerat i formació professional, les classes començaran el dimecres dia 7 de setembre.
 

Quin horari escolar hi haurà al setembre?

Al setembre hi haurà jornada reduïda. És a dir, durant les quatre setmanes inicials del curs els nens i nenes de 3 a 12 anys només tindran classe els matins.

Així, l'horari escolar serà de 9.00 a 13.00 a infantil i primària, tot i que se seguirà garantint el servei de menjador per a tot l'alumnat. Això vol dir que els alumnes que es quedin a dinar a l'escola podran sortir a les 15.30.

Aquest canvi d'horari no afecta la secundària obligatòria, el batxillerat i la formació professional, que poden mantenir els seus horaris habituals del setembre.
 

I què passa després de dinar?

Segons el Departament d'Educació, els alumnes d'infantil i primària es podran quedar a l'escola fins a l'hora habitual --en el cas de les públiques, les 16.30--. Si els alumnes han marxat a les 13.00, podran tornar al centre un cop hagin acabat de dinar.

Després que en la roda de premsa d'aquest dijous no s'expliqués qui assumiria el cost que suposarà això, el conseller d'Educació,  Josep González-Cambray, ha garantit en una entrevista a "Els matins" que "els nens i les nenes podran fer el mateix horari que fan fins ara, amb cobertura i gratuïtat, durant tot el setembre".

Aquesta franja d'activitats extraescolars l'assumirà el govern --tot i que no ha explicat com-- i, per tant, serà gratuïta "independentment de renda" de les famílies.

Per tant, no passarà el mateix que es fa ara al mes de juny, en què les escoles públiques ja fan jornada reduïda i les activitats, com casals o extraescolars, que s'organitzen després de dinar són de pagament.
 

Hi haurà més o menys hores de classe, el curs que ve?

Ni una cosa ni l'altra. Les hores lectives són les mateixes que en el curs actual. El calendari es compensa allargant les vacances de Nadal i afegint un dia de lliure disposició per als centres. Així, passaran dels 3 actuals a 4.

El Departament d'Educació proposa que aquest dia afegit de lliure disposició es gaudeixi el segon trimestre, tenint en compte que és el que té menys dies festius del calendari. En tot cas, constarà en la programació de cada centre.
 

Com quedaran les vacances de Nadal?

El curs que ve, les vacances de Nadal seran un dia més llargues. Així, l'últim dia lectiu serà el dimecres dia 21 de desembre del 2022. La tornada a l'escola i inici del segon trimestre serà el dilluns dia 9 de gener del 2023.
 

Quan acabarà el curs?

El curs acabarà a les portes de Sant Joan, com fins ara. Així, per als alumnes d'infantil i primària, serà el dijous 22 de juny de 2023. Per als alumnes de secundària, batxillerat i FP, el curs acaba el dia 20 de juny, que és un dimarts.
 

El canvi afecta les escoles concertades o privades?

Sí. El nou calendari escolar afecta totes les escoles, excepte aquelles que es regeixen per sistemes educatius de fora de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Educació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut