Canvis en el protocol si ets contacte d'un positiu: més PCR i excepcions per a vacunats
- TEMA:
- Coronavirus
Fer més proves PCR en comptes de tests d'antígens ràpids (TAR) per detectar millor els possibles contagis de Covid-19. Aquest és un dels canvis en la lluita contra la pandèmia introduïts pel Departament de Salut, que acaba d'actualitzar el protocol d'actuació de Salut Pública.
El canvi és possible perquè les xifres de la pandèmia han millorat i perquè ja està en marxa, des de fa més de dos mesos, el pla de vacunació.
Tot plegat fa que els laboratoris que processen les proves PCR tinguin menys pressió.
Des del Departament de Salut s'assegura que el sistema de rastreig està ben dimensionat i aconsegueix traçar bé les cadenes de contagi, de manera que de seguida es pot avisar els contactes de les persones que donen positiu.
Aquest fet positiu, tanmateix, de vegades té conseqüències negatives, perquè hi ha TAR que es fan abans que el coronavirus sigui detectable.
Les proves PCR, en canvi, a més d'una major fiabilitat, tenen l'avantatge que detecten el virus abans que les TAR.
Per poder fer les proves als contactes abans i evitar que hi hagi contactes que no facin correctament l'aïllament en confiar-se a causa d'un TAR negatiu, la intenció de Salut és prioritzar la realització de proves PCR als contactes.
D'altra banda, quan calgui fer TAR als contactes s'esperaran almenys cinc dies, per donar temps que el virus sigui detectable.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat aquesta voluntat de prioritzar les PCR, alhora que ha admès que si la situació de millora epidemiològica es reverteix, es tornarien a prioritzar els TAR.
"Anirem passant gradualment a fer PCR", ha dit, "perquè estem en una situació epidemiològica de davallada i el rendiment del TAR aquí baixa lleugerament". De tota manera, "si tornem a pujar, segurament tornarem a canviar", ha afegit.
En qualsevol cas, amb PCR o TAR, i amb resultat positiu o negatiu, el que s'haurà de continuar fent és la quarantena de 10 dies.
Alguns vacunats no seran contactes
A més, un altre canvi destacat del protocol és que les persones correctament vacunades ja no es consideraran contactes estrets i no hauran de fer-se la prova ni fer quarantena si no presenten símptomes, sempre que estiguin en entorns amb cobertura vacunal alta, com les residències, i en entorns amb cobertura vacunal moderada, com els centres sanitaris.
De moment, però, sí que seguiran sent considerades contactes estrets les persones correctament vacunades en entorns amb cobertura vacunal baixa, com la població en general. Per tant, hauran de fer igualment la quarantena i passar la prova corresponent.
Això, perquè està clar que la vacuna protegeix clarament de tenir una Covid-19 greu; però encara no està demostrat que una persona vacunada no es pugui contagiar de forma asimptomàtica o lleu i encomanar algú altre.
Es considera persones correctament vacunes aquelles que han rebut les dues dosis de vacuna i també aquelles que n'han rebut una dosi després d'haver passat la Covid-19.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19