Canvis en les quotes dels autònoms el 2025: les més baixes pagaran menys
Els experts, però, alerten que no és una rebaixa de la quota, sinó de la base de cotització i això després pot suposar menys prestacions
Amb l'arribada de l'any nou també hi ha canvis en les cotitzacions dels autònoms. Els que tenen cotitzacions més altes pagaran més, i els que les tenen més baixes pagaran menys. Però, alerta, perquè pagar menys també vol dir després rebre menys prestacions.
Aquells autònoms que ingressin menys veuran com la quota els sortirà més barata a partir d'ara. En concret, en el cas més baix, la quota s'abaratirà 25 euros, i serà de 200. Això ve del fet que també es rebaixa la base de cotització.
Segons les associacions d'autònoms, això té contrapartides. Per Elisabet Bach, presidenta de Pimec Autònoms, cal saber que " s'aplica el mateix coeficient sobre una base més baixa i, per tant, surt a pagar menys, sobretot als trams més baixos."
Bach afegeix que el problema que hi veuen és que sobre aquestes bases es calcula quina serà la prestació:
"Si una persona es posa malalta i ha cotitzat menys, en cas de malaltia també cobraran menys".
Dels quinze trams que hi ha, els del mig pagaran el mateix, i els que superin els 1.700 euros d'ingressos mensuals pagaran més.
Així, per exemple, el tram més alt, per qui superi els 6.000 euros d'ingressos, la quota passarà de 530 a 590 euros mensuals.
Quotes en base als ingressos declarats
Aquest sistema de càlcul és fruit de la reforma que va pactar l'anterior ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, amb les associacions d'autònoms el 2022.
A partir del 2023, es paga la quota en funció dels ingressos nets declarats. Fins al moment de la reforma, molts autònoms pagaven voluntàriament per la base mínima, i amb els anys era un col·lectiu molt precaritzat quan arribaven a la jubilació o hi havia malalties.
Ara, de mica en mica això està canviant, tot i que majoritàriament se situen en la franja baixa dels trams. Ara, a més, es dona flexibilitat perquè es pugui canviar fins a sis vegades l'any de tram.
D'aquesta manera, es pot ajustar allò que es paga i la desviació és menor. Si no, s'ha d'acabar d'ajustar amb la declaració de la renda. "És important que el col·lectiu faci una revisió, i vagi regularitzant perquè al final d'any no t'hagin de pagar ni hagis de tornar diners", alerta Elisenda Bach.
De fet, ara s'estan regularitzant els diferencials de l'any 2023, quan es calcula que 700.000 autònoms van pagar de més, i ho cobraran aquesta primavera. L'actual sistema de càlcul era un pla a tres anys i, per tant, a partir del 2026 s'haurà de revisar.
- ARXIVAT A:
- Autònoms