Canvis per votar des de l'estranger: novetats i calendari per a les eleccions del 23J
Amb la reforma de la llei electoral, ja no cal el vot pregat i els electors rebran la documentació al domicili
Després d'onze anys, els catalans que resideixen a l'estranger de manera permanent no necessitaran presentar cap sol·licitud per exercir el seu vot a les eleccions generals del 23 de juliol.
Aquests seran els primers comicis en què s'aplica la reforma de la llei electoral aprovada el 2022, per la qual --entre altres mesures-- es va suprimir el vot pregat, és a dir, el vot anticipat. Així, ja no caldrà fer aquesta petició oficial per poder exercir el dret a sufragi des de fora de l'estat espanyol.
Què caldrà fer per votar?
En primer lloc, els electors han de figurar en el cens d'electors residents absents (CERA) de l'1 de març, que és el que es tindrà en compte per a les eleccions generals. És un tràmit que ja es fa, de manera automàtica, si la persona s'ha inscrit com a resident estranger a l'oficina consular del país.
A partir d'aquí, se'ls enviarà tota la documentació electoral d'ofici a l'adreça del seu domicili a l'estranger, de manera directa i sense que l'hagin hagut de sol·licitar prèviament. Això es farà en dos terminis:
- A partir del 17 de juny se'ls haurà enviat el full informatiu, així com l'adreça de la junta electoral competent, el certificat d'inscripció en el cens i els sobres de la votació.
- A partir del 27 de juny --i una vegada ja s'han publicat les llistes al BOE-- rebran les paperetes per votar.
Per primer cop, les paperetes també es podran descarregar telemàticament a partir de l'1 de juliol.
Calendari per votar
Una vegada rebuda la documentació i les paperetes, els electors podran dipositar el seu vot de les maneres següents:
- Per correu, enviant la documentació a l'oficina consular corresponent fins al 18 de juliol. El sobre haurà d'incloure la papereta, però també el certificat d'inscripció al cens i la fotocòpia del DNI, passaport o certificat de nacionalitat o, si no n'hi ha, el certificat d'inscripció al Registre de matrícula consular.
- Presencialment, a les urnes que hi ha a l'oficina o secció consular on s'estigui donat d'alta com a resident i als centres habilitats per poder votar. Es podrà emetre el vot del 15 al 20 de juliol i també caldrà ensenyar el DNI, passaport o certificat de nacionalitat, o el certificat d'inscripció al Registre de matrícula consular expedit per l'oficina o secció consular del país de residència.
Què passa si es troben a Catalunya i no a l'estranger?
També podran votar des d'aquí. En aquest cas, ho hauran de fer per la via del vot anticipat per correu, com la resta de catalans que no hi seran durant els comicis, i podran sol·licitar-ho fins al 13 de juliol.
Baixa participació
Un dels objectius de la reforma és que s'aconsegueixi millorar les dades de participació, amb una clara tendència a la baixa, segons les xifres que s'han registrat en els processos electorals que hi ha hagut a Catalunya en els últims anys.
Mentre que el nombre de persones censades a l'estranger ha crescut en els últims anys, la participació, per contra, no ha parat de baixar i, de fet, en els últims comicis no es va arribar ni al 5% de participació.
Ara mateix hi ha 376.000 catalans que viuen a l'estranger, dels quals prop de 289.000 consten al cens electoral del CERA i, per tant, tenen dret a vot en les properes eleccions.
Mireia Domènech, periodista experta en vot exterior i resident a l'estranger, considera que la reforma pot suposar un pas endavant per incrementar la participació, "amb una clara tendència a la baixa des de la introducció del vot pregat el 2011".
El que creuen que ho pot facilitar és que, ara, l'elector rebrà directament la informació a casa i això facilita tot el procés. Tot i això, segons Domènech, hi ha molts residents que encara no saben què han de fer en aquestes eleccions per un problema que s'arrossega des de sempre pel que fa al vot exterior: la falta d'informació.
Tota la població que hi ha a l'estranger seria més gran que la segona ciutat més poblada de Catalunya i, tot i això, se senten "ciutadans de segona".
Un altre problema: la falta de transparència
Com votar amb facilitat és un dels hàndicaps amb què s'han trobat molts d'aquests residents. L'altre, la manca de transparència que --diuen-- hi ha en tot el procés.
L'elector "diposita el vot al consolat, però --si al cap de cinc dies no arriba a la Junta Electoral Provincial (i això mai no es confirma)--, és com si no haguessis fet res". No saben mai si l'empresa de missatgeria ha emès el seu vot a temps i, per tant, si s'ha acabat comptabilitzant i, per això, recomanen la via digital com la més factible en un futur.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Generals 2023 - 23J