Cap a les 37,5 hores setmanals? Comença la negociació per reduir la jornada laboral
- TEMA:
- Drets laborals
Un dels melons de la legislatura s'ha començat a obrir: és la reducció de la jornada laboral sense abaixar el salari. Serà la primera vegada en quaranta anys que es modificarà la jornada laboral. Era un dels compromisos del pacte de coalició entre Sumar i el PSOE i avui s'ha encetat la negociació amb els sindicats i la patronal per tirar-ho endavant.
Després del fracàs de l'anomenat diàleg social per pactar el salari mínim o el subsidi, el Ministeri de Treball enceta de nou una negociació amb una reunió que avui s'ha allargat més de tres hores i que tindrà dues taules paral·leles: la tripartida amb Treball, la patronal i els sindicats, i una altra de bipartida només amb els sindicats i la patronal que anirà informant el secretari d'estat.
L'objectiu: aprovar per llei les 38,5 hores de jornada laboral aquest mateix any i pactar amb la patronal i els sindicats les condicions per reduir-la a 37,5 hores el 2025.
Com es reduirà la jornada?
L'última vegada que es va modificar la jornada de treball a Espanya va ser el 1982, fa més de 40 anys. Es fa per decret, tot i que després d'un pacte entre els sindicats i la patronal. En teoria, l'Estatut dels Treballadors deriva la reducció de la jornada a la voluntat de treballadors i empresaris; per això, a la pràctica, la jornada laboral ara se situa per a la majoria de treballadors en 39 hores, segons l'estadística de convenis que publica el Ministeri de Treball.
El secretari de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha reiterat que tenen la convicció "d'aprovar per llei la reducció a les 38,5 hores", tal com figura al pacte de coalició. La patata calenta serà reduir-la a les 37,5 hores, fet que sí que tindria un efecte directe sobre 12 milions de treballadors.
La patronal no s'ha mostrat contrària a la reducció, que reconeix que ja es dona a la negociació col·lectiva, però el president de la CEOE, Antonio Garamendi, sí que criticava el fet que es fes de manera forçada per part del govern espanyol.
Registre horari amb més sancions
Les fórmules que s'han posat sobre la taula de negociació van sobretot en una direcció: endurir el registre horari, que ja va aprovar-se el 2019 però que el govern espanyol reconeix que té moltes carències i que s'ha de reformular. "No estem disposats a fer que les normes que tant costa tirar endavant quedin com a objectes de bijuteria", ha assegurat de manera contundent Pérez Rey.
Una via serà augmentar les sancions i incrementar el control, perquè les empreses evitin l'incompliment, com passa en molts casos actualment. Els sindicats també volen incorporar al debat les hores extres no recompensades, en línia amb el control horari.
El vicesecretari de política sindical de la UGT, Fernando Luján, ha arribat a parlar "d'incorporar la intel·ligència artificial als registres per veure amb transparència dades a les quals ara no es pot accedir, fins i tot, a través de la Inspecció de Treball".
Debat per sectors
Un dels supòsits també és introduir clàusules de flexibilitat segons la tipologia del sector, com passa amb el petit comerç, on el secretari s'ha mostrat flexible per negociar amb la patronal què passaria en segons quins casos.
En tot cas, una de les vies per abordar el control horari serà reformant l'article 34 de l'Estatut dels Treballadors, que inclou el registre horari, a més de les 12 hores de descans entre jornades.
Dues taules de negociació paral·leles
Des d'acció sindical de Comissions Obreres, Mari Cruz Vicente, ha explicat que perquè la negociació arribi a bon port es faran dues negociacions paral·leles, una taula amb sindicats i empresaris que retrà comptes al govern espanyol, i una altra tripartida com la que s'ha celebrat avui.
Vicente ha recordat que "les 40 hores van pactar-se fruit d'un acord interprofessional entre sindicats i empresaris, que posteriorment es va acordar amb el govern espanyol". Si no hi hagués pacte, però, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja va advertir que igualment aprovaria amb els sindicats aquesta reducció de la jornada.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca Drets laborals