Cap dona i 20 homes revisaran què és violació segons la llei
Una comissió assessora del govern espanyol valorarà si s'ha d'actualitzar què és abús sexual i què és agressió sexual, definits el 1995
Ni una dona forma part de l'òrgan a qui el govern espanyol ha encarregat revisar la tipificació dels delictes sexuals del Codi Penal, després de la polèmica per la sentència de La Manada.
El ministre de Justícia ho va demanar a la secció de Dret Penal de la Comissió General de Codificació, integrada exclusivament per 20 homes. Però la nul·la o pràcticament nul·la presència de dones no és exclusiva d'aquesta secció de la comissió.
Aquesta comissió és un òrgan d'assessorament del Ministeri de Justícia del qual formen part cinc seccions -Dret Penal, Dret Civil, Dret Mercantil, Dret Públic i Dret Processal-, totes dirigides per homes i amb Rafael Catalá com a president. Dels 120 vocals permanents que té, a més, només un 13,3% són dones.
La seva missió és preparar textos previs a la redacció de les lleis, així com orientar l'ordenament jurídic. Sobre aquesta qüestió hauran de valorar si la tipificació d'abús sexual i d'agressió sexual, escrita el 1995 al Codi Penal, està convenientment reflectida o si s'ha d'actualitzar.
El PSOE proposa incorporar-hi dones
Des del PSOE han demanat al ministre Catalá que corregeixi aquesta falta de dones a la Comissió. Asseguren que admet 10 membres més. Amb una proposició no de llei l'han instat a "equilibrar" complint la Llei d'Igualtat, que exigeix almenys una proporció de 40-60%.
La firmant de la proposició és la portaveu d'Igualtat socialista, Ángeles Álvarez, que no es creu que Catalá "hagi estat incapaç de trobar una sola dona de prestigi, ja que, per formar part de la comissió, només es demana com a requisit tenir 15 anys de carrera".
Álvarez recorda que hi ha 2.800 magistrades que compleixen amb aquesta petició i que el reglament permet fins a 30 components en la secció. Per tot això, diu que la decisió de l'òrgan assessor estarà "sota sospita" i que la seguiran de prop.
El Consell de la Joventut d'Espanya també ho ha considerat "totalment inexplicable" per dos motius: les dones són les principals víctimes d'aquest tipus de delictes i hi ha un gran nombre de dones professionals en la judicatura. Moltes, ha dit, amb més formació que els homes en matèria de violència de gènere.
Aquest col·lectiu ha denunciat un "masclisme institucional que relega les dones i les invisibilitza com a professionals".
Preguntat per aquest fet, el portaveu del govern espanyol ha assegurat "ignorar-ho". Íñigo Méndez de Vigo ha dit en la roda de premsa posterior al consell de ministres que és "un modest portaveu i ique gnora quina és la composició" d'aquest òrgan.