La Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra són les dues úniques situades entre les 300 millors del món segons el rànquing de Xangai
La Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra són les dues úniques situades entre les 300 millors del món segons el rànquing de Xangai

Cap universitat catalana entre les 200 millors del món

La UB retrocedeix al rànquing de Xangai després de tres anys entre les 200 millors universitats del món

Actualitzat

La Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) són les dues úniques universitats catalanes que l'Academic Ranking of World Universities ha inclòs entre les 300 millors del món. Tot i la bona posició, que comparteixen amb la Universitat de Granada, la UB ha perdut posicions, ja que en les tres darreres edicions del rànquing formava part de les 200 millors universitats del món.

A la llista hi ha també la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) se situa en l'interval d'entre els 301 i 400 millors centres universitaris, igual que la Complutense de Madrid i la de Santiago de Compostel·la. En el següent interval, s'hi ha posicionat la Universitat Politècnica de València, la Jaume I, la del País Basc i la Universitat de València.

En total, onze institucions estatals apareixen en l'edició de 2017 d'aquest rànquing, que publica el Shanghai Ranking Consultancy i classifica les considerades 500 millors universitats del món.

La UB atribueix el descens a l'"infrafinançament"

El rector de la UB, Joan Elias, tot i considerar bons els resultats obtinguts, atribueix aquest descens a la situació actual de les universitats estatals, marcada per "un infrafinançament notori, la impossibilitat d'executar polítiques de professorat que estabilitzin i renovin les plantilles i una insuficient aposta pel sistema d'educació superior".

"Sense inversió i sense confiança en les nostres universitats, no podrem millorar aquests resultats. Els efectes de la crisi econòmica i de les retallades en educació han estat evidents"

Pel màxim responsable de la UB, aquests resultats demostren els efectes de la crisi econòmica i de les retallades. En un comunicat, Elias ha tornat a demanar més inversió i "confiança" en les universitats per poder millorar la posició els cursos vinents. Elias considera que, tenint en compte la conjuntura, tant la UB com la resta de centres estatals que apareixen al rànquing han tingut uns bons resultats.

Harvard i Stanford lideren el rànquing

Com és habitual, el rànquing l'encapçala la Universitat de Harvard. La segueixen la Universitat de Stanford, la britànica Universitat de Cambridge, el Massachusetts Institute of Technology i la Universitat de Berkeley.

Anar al contingut