Mestres i alumnes en una aula de l'Escola Països Catalans, de Lleida (ACN/Laura Cortés)

Cap universitat privada exigirà les proves d'aptitud als futurs mestres per començar el curs

Les facultats privades permetran que els estudiants les puguin aprovar durant el primer curs, una decisió que no agrada a les universitats públiques, que les mantindran com a requisit per accedir als graus d'Educació
Enllaç a altres textos de l'autor

Sara Cañete

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

@SaraCanyete
Actualitzat
TEMA:
Educació

A partir del curs que ve, cap universitat privada demanarà tenir aprovades les proves d'aptitud personal --les PAP-- per accedir als graus d'Educació. Defensen que no volen que la prova sigui un impediment d'entrada per a futurs mestres d'Infantil i Primària i flexibilitzaran els criteris d'admissió perquè els estudiants puguin aprovar aquestes proves durant el primer curs. 

La decisió de les universitats privades no ha agradat a les públiques, que seguiran demanant tenir aquest examen aprovat als alumnes que vulguin estudiar a les seves facultats. 

L'associació que agrupa les universitats públiques catalanes, l'ACUP, lamenta que els centres privats hagin trencat la unitat i defensen que cal mantenir les proves d'aptitud com a requisit d'accés per no abaixar el llistó, amb l'objectiu de tenir mestres preparats. El rector de la Universitat de Girona i president de l'ACUP, Quim Salvi, resumia així la seva postura:

"Ens refermem que són unes proves relativament bàsiques que els estudiants que han d'acabar sent els futurs mestres han de poder superar quan accedeixen a estudis universitaris."


Trencament de la unitat

La decisió de les universitats privades ha estat la crònica d'una mort anunciada. L'any passat, la Universitat Ramon Llull i la Universitat Internacional de Catalunya --la UIC-- ja van anunciar que no les exigirien més, i els últims mesos s'hi han afegit la Universitat Abat Oliva i la Universitat de Vic. Cal subratllar que això ja ha tingut efectes en el nombre d'alumnes matriculats en aquestes facultats. En el cas de la Ramon Llull, per exemple, els han doblat. 

Des de la Universitat de Vic, l'últim centre que ha pres la decisió, expliquen que els seus estudiants s'hauran d'examinar igualment de les PAP, però si no les aproven abans de començar el grau, podran cursar-lo igualment i les hauran de superar en el transcurs dels estudis.

Aquesta mateixa universitat recorda que fa anys que demana un debat en profunditat sobre la idoneïtat de les proves d'aptitud personal. Consideren que "hi ha altres mètodes per assegurar la qualitat dels futurs graduats dels estudis d'Educació que mereixen ser explorats".

Per a què serveixen les PAP?

Les proves d'aptitud personal es van començar a fer l'any 2017 amb l'objectiu de garantir el nivell dels aspirants a mestres en dues competències que es consideren bàsiques: comunicació, i raonament crític i logicomatemàtic. Un examen, però, que ha portat cua pels mals resultats dels estudiants. L'any passat pràcticament la meitat dels aspirants les van suspendre.

Des del Departament de Recerca i Universitats defensen la validesa de les proves i subratllen que, tot i la decisió dels centres privats, cap universitat surt de les PAP perquè tots els estudiants que facin graus d'Educació a Catalunya les hauran d'acreditar en un moment o altre: abans de començar els estudis o quan ja els estiguin cursant. 

 

ARXIVAT A:
Educació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut