Carles Puigdemont, investit president de la Generalitat amb 70 vots a favor, 63 en contra i dues abstencions
Carles Puigdemont i Casamajó ha estat investit com el 130è president de la Generalitat després del debat d'investidura que s'ha celebrat, de manera insòlita, un diumenge a la tarda. Amb 70 vots a favor -els 62 de Junts pel Sí i vuit dels deu diputats de la CUP-, 63 en contra (Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP) i dues abstencions, les dels cupaires Josep Manel Busqueta i Gabriela Serra.
A les 21:47, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha anunciat el resultat de la votació. Superant els 68 vots a favor, Puigdemont ha quedat investit en primera votació, posant fi a més de tres mesos de negociacions, 105 dies després de les eleccions del 27 de setembre.
En una breu intervenció, sense contingut polític, després de la votació, Puigdemont ha volgut tenir un agraïment als diputats que han votat a favor de la seva investidura i també als que hi han votat en contra, als portaveus dels grups parlamentaris, al president de la Generalitat sortint, Artur Mas; a la seva família i als "companys" de l'Associació de Municipis per la Independència i de Girona.
"Intentaré ser digne de les vostres expectatives i les vostres esperances. Moltíssimes gràcies, visca Catalunya lliure!"
Puigdemont és el primer president de la Generalitat que fa una proclama independentista després de ser investit. Finalment, el ple d'investidura ha acabat, poc abans de les deu de la nit -dues hores abans del límit legal- amb la interpretació d'"Els segadors".
Forcadell ja ha demanat, aquest mateix diumenge, audiència amb el rei Felip VI per comunicar-li la investidura de Puigdemont, seguint el procediment habitual. El monarca és l'encarregat de nomenar el president de la Generalitat, que ha de prendre possessió del càrrec en un termini de cinc dies després del seu nomenament.
Ple fregant el límit legal
L'acord "in extremis" d'aquest dissabte entre Junts pel Sí i la CUP ha deixat un escenari excepcional: un ple d'investidura en diumenge i fregant el límit legal que obligaria a convocar noves eleccions.
El ple ha començat quan passaven cinc minuts de les cinc de la tarda, però els primers diputats ja havien arribat al Parlament una hora i mitja abans. Quan faltaven uns vint minuts per les cinc ha arribat al Parlament el president en funcions, Artur Mas, rebut amb aplaudiments per les persones congregades a l'exterior de l'edifici, convocades per l'ANC. Mas ha dit "Via lliure, eh?", dirigint-se a les persones que hi havia fora i ha rebut un "T'ho agraïm" com a resposta.
Desestimat el recurs del PP
Poc després de les quatre de la tarda s'havia reunit la Junta de Portaveus del Parlament per convocar aquest ple d'investidura. Després de desestimar la petició del Partit Popular que no se celebri el debat d'investidura per un defecte de forma, el ple ha quedat formalment convocat.
Poc després de dos quarts de quatre, Forcadell ja ha signat la resolució que proposa Carles Puigdemont com a president després de comprovar, en la ronda de converses amb els grups, que és qui compta amb més suport:
Com queda el Parlament?
La base de l'acord és que assegura estabilitat parlamentària d'ara endavant als partits independentistes. Un dels problemes que ha tingut l'equip negociador era que en les converses no s'avançava en el compromís que, cada cop que s'hagués de fer un pas i prendre una decisió parlamentària, no s'encallés amb les diferències entre Junts pel Sí i la CUP.
El 27-S Junts pel Sí va aconseguir 62 escons; la CUP, 10, i els partits no independentistes, sumats, 63. Amb aquest acord es busca que el bloc independentista sigui estable. I ho volen aconseguir traslladant dos diputats de la CUP a la presa de decisions de Junts pel Sí. D'aquesta manera, la CUP es compromet a no alinear-se en cap decisió sobre el procés amb el bloc no independentista.