Sant Pol de Mar

Carme Ruscalleda, la dona amb més estrelles Michelin, tanca el Sant Pau

La xef catalana subratlla que no es jubila i que vol engegar nous projectes

RedaccióActualitzat

Carme Ruscalleda tancarà a finals d'octubre el restaurant Sant Pau, a Sant Pol de Mar, al Maresme, segons ha avançat "El Periódico". Després de 30 anys cada dia davant dels fogons, la xef catalana, al costat del seu marit, Toni Balam, ha decidit abaixar la persiana de l'establiment, que té tres estrelles Michelin. Ruscalleda, de 66 anys, ha aclarit que no es jubila. Ho ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio".

"És una història d'èxit i és la força de decidir 'fins aquí'. No ens jubilem, aquest és el missatge. Tenim sobre la taula compromisos. Compromisos a Tòquio, compromisos a Barcelona... Més idees sobre la taula. Però sí que traiem aquesta peça gran de 34 persones que treballen amb nosaltres. I hem decidit 'fins aquí'."

 

 

La dona amb més estrelles Michelin ha precisat també que vol reduir el ritme de treball diari per poder engegar nous projectes.

"És reinventar. No és desconnectar de la cuina, no volem tallar el cordó, volem continuant gaudint-ne. Sabem, evidentment, que portem tots aquests anys a l'esquena treballant i aquestes decisions les has de prendre quan tens força, no quan les coses et pesen o no et fan il·lusió."

L'últim sopar al Sant Pau serà el dissabte 27 d'octubre, just el dia de l'aniversari de casament de Carme Ruscalleda i Toni Balam, la parella que han regentat aquest restaurant durant tres dècades.

Un cop tancat, l'establiment es convertirà en un bar, que portarà la seva filla Mercè. Ruscalleda s'ha referit al tancament del Sant Pau a "Els matins" de TV3:

"Penso que és una decisió natural i vital. No em jubilo i l'únic que faig és tancar el Sant Pau. Hi ha un departament que nosaltres tenim que es diu Cuina Estudi, i això no ho tanquem, continua. No es dirà Sant Pau però serà un bar amb jardí."

 

 

 

Adeu a un dels millors restaurants

Carme Ruscalleda i el seu marit, Toni Balam, van obrir el Sant Pau el juliol del 1988 com a continuació de la botiga d'alimentació familiar. Fa 14 anys van crear el Sant Pau de Tòquio, de la mà de l'empresari Yuji Shimoyama. El restaurant de la capital japonesa té dues estrelles Michelin. I des del 2009 gestionen el restaurant Moments de l'hotel Mandarin Oriental de Barcelona, liderat pel seu fill Raül Balam, amb dues estrelles de la prestigiosa guia gastronòmica. En total, set estrelles Michelin. Cap dona en té tantes.

Carme Ruscalleda i Toni Balam recorden que el restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar va néixer fa justament 30 anys com a evolució del "delicatessen" en el qual havien convertit la seva botiga. Va ser el resultat de "la suma de la força de dos emprenedors, de la complicitat familiar, del magnetisme inspirador de la cultura culinària local i de l''staff' professional que ens acompanya".

Filla predilecta de Sant Pol de Mar, Ruscalleda va convertir el Sant Pau en un dels restaurants més prestigiosos i premiats. L'estil de cuina és creatiu i modern, però basat sempre en la tradició i els productes catalans de temporada. El 1991, només tres anys després de fundar-se, el restaurant obté la primera estrella Michelin. El 1996 rep la segona. I deu anys després conquereix la tercera. Ara, tocant el cim, tancarà les portes, però la seva creadora continuarà endavant amb nous projectes vinculats amb la gastronomia.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut