Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero han recollit el premi i han revelat qui hi ha darrera de Carmen Mola (EFE/Quique García)

Carmen Mola, pseudònim de tres guionistes, guanya el Planeta, dotat amb un milió d'euros

En la gala s'ha desvelat la identitat darrere el fenomen literari: els guionistes Antonio Mercero, Agustín Martínez i Jorge Díaz. Paloma Sánchez-Garnica ha estat la finalista
Actualitzat
TEMA:
Literatura

La setantena edició del Premi Planeta ha deixat tothom bocabadat, ja que ha servit per posar fi a un dels grans misteris de la literatura espanyola actual: qui s'amagava rere el pseudònim Carmen Mola.

Quan el jurat ha pronunciat aquest nom com a autora guanyadora del premi, qui ha pujat a recollir-lo a l'escenari no ha estat una persona, sinó tres: els guionistes de televisió Antonio Mercero, Agustín Martínez i Jorge Díaz.

Tots tres es repartiran una quantitat rècord -1 milió d'euros- gràcies a la novel·la "La bestia". Serà la seva cinquena, i la primera que publicaran amb Planeta, després dels èxits de "La novia gitana", "La red púrpura" i "La nena", a les quals s'afegirà "Las madres" aquest 2022, totes elles editades per Penguin Random House.

Els guionistes succeeixen en el palmarès la basca Eva García Sáenz de Urturi, que l'any passat es va embutxacar 601.000 euros gràcies a la novel·la "Aquitania".


Paloma Sánchez-Garnica, finalista

També és de rècord la quantitat que s'ha endut la finalista, la madrilenya Paloma Sánchez-Garnica: 200.000 euros per la novel·la "Últimos días en Berlín", proposada al premi sota el títol "Hijos de la ira".

Es tracta d'una novel·la històrica, "d'amor i d'amistat", on es reflecteix "la valentia necessària per vèncer la mort", segons ha explicat l'autora.

 

Les xifres del Planeta

Les dels premis en metàl·lic no són les úniques dades extraordinàries d'aquesta edició del Planeta: també hi ha hagut rècord pel que fa al nombre de participants.

654 obres candidates, la xifra més alta en la història del premi, un 11% més que en l'edició del 2020.

El Planeta es consolida com un dels premis literaris més importants del panorama internacional, i de fet supera -pel que fa als diners- el Nobel de Literatura, que concedeix uns 998.000 euros (10 milions de corones sueques) al vencedor.


Una gala amb els reis i sense Aragonès

Per segona vegada des que va començar el seu regnat, el rei Felip i la reina Letícia han acudit a la vetllada, celebrada al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). La darrera ocasió va ser fa cinc anys, en la 65a edició del premi.

El rei Felip i la reina Letícia en el moment d'arribar a la gala (Quique Garcia/EFE)

A l'acte també hi han assistit els ministres de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i d'Educació, Pilar Alegría.

Per primera vegada s'ha vist la titular de la conselleria de Cultura de la Generalitat. Natàlia Garriga ha estat acompanyada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

En canvi, el president del govern, Pere Aragonès, no ha assistit a la gala per motius d'agenda.

ARXIVAT A:
Literatura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut