Carola Rackete, la capitana de 31 anys del Sea Watch que s'enfronta a Salvini
La capitana del Sea Watch, Carola Rackete, fotografiada aquest dijous al vaixell a prop de Lampedusa (Reuters)

Carola Rackete, la capitana de 31 anys del Sea Watch 3 que s'enfronta a Salvini

Defensant els drets dels migrants que porta s'ha convertit en l'heroïna dels contraris a la política antimigratòria del govern italià

RedaccióActualitzat

El desafiament que el vaixell de l'ONG Sea Watch, amb 42 migrants a bord des de fa dues setmanes, ha fet al govern italià té una màxima responsable: Carola Rackete, la capitana del vaixell.

Va decidir intentar entrar al port de l'illa de Lampedusa malgrat que el Tribunal Europeu de Drets Humans no va obligar Itàlia a deixar-la entrar.

Rackete va avisar les autoritats italianes que havien de portar els migrants a port, i després de 24 hores de no rebre resposta, van començar a navegar:

"En les últimes 24 hores les autoritats no s'han preocupat gens de nosaltres i no s'han fet càrrec de la seva responsabilitat de venir a buscar els rescatats. Per això hem decidit anar cap al port pel nostre compte."

 



La seva decisió, amb el suport dels altres 22 tripulants del vaixell, l'ha convertida en una celebritat a Itàlia, vilipendiada per la dreta i reivindicada com una icona pels contraris a la política antimigratòria del ministre de l'Interior, Matteo Salvini.

El Sea Watch 3, que està aturat a menys d'un quilòmetre del port, ha rebut la visita de diputats d'esquerres, que han reclamat al govern que deixi desembarcar els migrants.


Experta en l'Àrtic

Llicenciada en Ciències Nàutiques, aquesta alemanya de 31 anys ja té al darrere una carrera considerable: porta 8 anys navegant per l'Àrtic i pel Mediterrani.

El 2011, amb 23 anys, va embarcar en un vaixell oceanogràfic per fer recerca al pol Nord, i quatre anys després es va convertir en la segona oficial del vaixell Arctic Sunrise de Greenpeace.

Fa tres anys va canviar les aigües fredes del pol Nord per les càlides del Mediterrani, i va començar a treballar amb Sea Watch.

 


"Soc blanca i amb el passaport correcte"

A més d'alemany, sap anglès, francès, castellà i rus, i ha explicat que va ser a l'Amèrica del Sud on va fer-se conscient que formava part de la part privilegiada del món:

"Soc blanca, alemanya, nascuda en un país ric i amb el passaport correcte. Quan em vaig adonar d'això, vaig sentir una obligació moral d'ajudar els que no tenen les mateixes oportunitats que jo."

És el que contesta quan li arriben les crítiques dels que, com Salvini, li diuen que vagi a fer voluntariat al seu país, i l'anomenen "la neta del Corsari Negre", el pirata de les novel·les d'Emilio Salgari.

La situació creada per la seva decisió ha aixecat una onada de solidaritat cap a l'ONG, que en poc temps ha rebut més de 100.000 euros en donacions.

Segurament els faran falta, perquè la multa que li posarà Itàlia pot arribar a 50.000 euros i després caldrà fer front a les acusacions penals, que ja s'estan tramitant als jutjats d'Agrigent.
 

La Comissió Europea busca una solució

Però la decisió també ha aconseguit forçar una negociació política que ha involucrat la Comissió Europea, que està buscant destí als migrants del Sea Watch 3.

Ho ha dit el comissari d'Afers Interns i Migracions, Dimitris Avramopoulos, que ha afegit que només servirà si Itàlia els deixa desembarcar:

"Hi ha alguns estats que han mostrat la voluntat de participar en aquest esforç de solidaritat, però una solució per a les persones que són al vaixell només és possible un cop ja hagin desembarcat."

 


Dos evacuats més per motius mèdics

Mentrestant, la matinada d'aquest divendres s'han evacuat cap a Lampedusa dos dels migrants del Sea Watch 3: un jove amb forts dolors i el seu germà.

El 12 de juny aquest vaixell va rescatar 53 persones davant les costes de Líbia, 13 de les quals ja han rebut permís per desembarcar a Lampedusa per motius mèdics. 

Carola Rackete ha aprofitat per insistir que la seva decisió no és una frivolitat, sinó que obeeix a les condicions extremes en què es troben els rescatats:

"No podem esperar que totes les persones pateixin una emergència mèdica perquè Europa reconegui que tenen drets."


Segona capitana de Sea Watch amb problemes amb Itàlia

El cas de Rackete segurament s'afegirà al de la també alemanya Pia Klemp, a qui el sistema judicial italià acusa de "fomentar la immigració il·legal".

Klemp, que també forma part de Sea Watch, va portar migrants amb el vaixell Iuventa al mateix port de Lampedusa l'estiu del 2017.

Itàlia va confiscar el vaixell i va començar un procés judicial que s'ha concretat aquest juny amb la petició de 20 anys de presó per a Klemp i per a 9 membres més de la tripulació.

Pia Klemp, fotografiada al lloc de comandament del seu vaixell


Antic vaixell de Metges sense Fronteres

El Sea Watch 3 és el tercer vaixell que utilitza aquesta ONG per rescatar migrants al Mediterrani, i anteriorment va pertànyer a Metges Sense Fronteres de Barcelona.

Construït el 1972 al Japó com a vaixell de servei a alta mar, ha estat propietat de diverses empreses brasileres i europees, i està registrat als Països Baixos com a iot.

El 2015 va ser quan el va comprar Metges Sense Fronteres, que el va rebatejar com a Dignitat I per fer-lo servir en rescats a alta mar.

Dos anys després se'n va fer càrrec Sea Watch per substituir el Sea Watch 2, molt més petit.

 

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut