Carta pública d'ERC a Junts per negociar plegats la investidura de Sánchez
Junqueras, Rovira i Aragonès insten a aprofitar la "palanca de força" al Congrés l'endemà que Puigdemont demanés "discreció i prudència"
Esquerra Republicana de Catalunya, ERC, ha proposat a Junts per Catalunya negociar conjuntament amb el PSOE la investidura de Pedro Sánchez.
La proposta l'ha feta en una carta publicada aquest diumenge a última hora al diari ARA, signada per 9 dirigents del partit, encapçalats per Oriol Junqueras, Marta Rovira i Pere Aragonès.
La carta, titulada "Catorze vots en defensa de Catalunya", fa referència directa a la suma dels diputats d'ERC i de Junts que necessita Sánchez per superar la investidura.
Aquesta carta arriba després que aquest dissabte ERC admetés que hi ha "converses" amb Junts per "evitar una repetició electoral" i que Carles Puigdemont demanés "discreció i prudència".
"La palanca de força"
Segons ERC, la situació creada després de les eleccions del 23J obliga els dos partits a "sumar esforços per defensar Catalunya", i li diu al PSOE: "Si vol governar el seu país, haurà de respectar el nostre":
"Avui el PSOE no té cap altra majoria alternativa. Tenim una palanca de força que hem de saber aprofitar plegats, per avançar, per construir, com sempre hem defensat a Esquerra Republicana, cap a l'amnistia i l'autodeterminació, i per millorar la vida de la ciutadania."
✍️"Tenim una palanca de força✊ que hem de saber aprofitar plegats per avançar, com sempre hem defensat a @Esquerra_ERC, cap a l'amnistia i l'autodeterminació i per millorar la vida de la ciutadania"
Esquerra Republicana (@Esquerra_ERC) July 30, 2023
Llegeix l'article de @junqueras, @martarovira, @perearagones, @martavilaltat,
Rodalies, dèficit fiscal i autodeterminació
A la carta, els dirigents d'ERC diuen que "allarguen la mà de forma sincera" a Junts "per fer-ho plegats", una petició ja expressada la setmana passada al Parlament pel president Pere Aragonès, i hi detallen alguns dels temes que pretenen negociar amb el PSOE.
En concret, es refereixen al "traspàs integral" de Rodalies de Renfe, a "acabar amb el dèficit fiscal actual", a la "fi de la repressió" i a "donar veu als catalans i les catalanes perquè puguin decidir el seu futur en un referèndum".
Els dirigents d'ERC hi reivindiquen la validesa de la "taula de diàleg" amb el govern espanyol, i asseguren que va ser una resposta al "sit and talk que reclamava la societat catalana":
"La via oberta llavors ha permès que els representants del poble de Catalunya que van ser empresonats per haver posat urnes sortissin de la presó, i que el delicte que el Tribunal Suprem va fer servir per castigar-los, el de sedició, avui ja no existeixi."
També diuen que "ha propiciat canvis en el Codi Penal per protegir el dret a la protesta" i "per reduir la capacitat repressiva per al moment en què ho tornem a fer", en referència al referèndum.
A la carta admeten que el 23J "bona part de la societat catalana ha optat per donar suport a partits d'obediència espanyola", i interpreten que ho ha fet "per aturar la dreta espanyola."
Puigdemont havia demanat "discreció i prudència"
Aquesta carta dels dirigents d'ERC s'ha fet pública l'endemà que el líder de Junts, Carles Puigdemont, demanés "mantenir la discreció i extremar la prudència".
Ho va fer a les xarxes socials, i va afirmar que "qui cregui que exercint pressió o practicant directament el xantatge polític obtindrà algun benefici tàctic, es pot estalviar l'esforç":
"Tenir la clau és circumstancial, un dia la tens i l'endemà no, i no ho podem perdre mai de vista. Això no ens pot fer caure ni en les presses davant la por de perdre-la, ni en la sobreactuació davant d'un poder que és inevitablement efímer."
El recompte definitiu dels vots ha comportat un canvi puntual a l'assignació d'escons al Parlament espanyol però rellevant en l'equació per a qualsevol investidura. L'actual president del Govern i candidat socialista a la reelecció només podrà ser escollit si obté el vot
krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) July 29, 2023
El líder de Junts va afirmar en aquesta publicació que amb presses només es pot "aspirar a apedaçar legislatures i avançar d'esma pel camí de l'aigua, com la vaca cega."
Puigdemont va fer aquestes afirmacions després que se sabés que el PSOE havia perdut un diputat a Madrid en favor del PP pel vot exterior, i que ja no en té prou amb l'abstenció de Junts.
Mentrestant, aquest diumenge els líders dels dos grans partits espanyols, PP i PSOE, també han recorregut al gènere epistolar públic per intentar avançar en la investidura.
El primer ha estat Alberto Núñez Feijóo, que ha proposat per carta a Pedro Sánchez reunir-se per començar a negociar, i Sánchez li ha respost també per carta que no s'hi reunirà fins que el Congrés s'hagi constituït.