Cas de suborns de Qatar al Parlament Europeu: la vicepresidenta Eva Kaili, imputada
- TEMA:
- Parlament Europeu
El jutge que investiga el presumpte cas de corrupció al Parlament Europeu ha imputat i manté l'arrest de quatre de les sis persones detingudes divendres com a sospitoses d'estar implicades en una trama que partiria de Qatar. Les altres dues han quedat en llibertat.
Estan acusats de participació en organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció, segons ha informat la Fiscalia federal de Bèlgica, que no ha fet públics els noms. Haurien rebut regals i diners de Qatar a canvi d'influir en les decisions econòmiques i polítiques de la institució europea.
Segons la Fiscalia, han requisat uns 600.000 euros en efectiu, mòbils i equips informàtics, en diversos registres a Brussel·les.
Els detinguts
El nom més destacat d'aquesta possible trama és el de la socialista grega Eva Kaili, vicepresidenta del Parlament Europeu. El jutge la manté sota arrest i l'ha imputada, segons el diari belga Le Soir.
Les altres tres persones imputades, segons les mateixes fonts, són el company de Kaili i assessor al Parlament Europeu, Francesco Giorgi, l'exeurodiputat italià socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri i un lobbista de Brussel·les de qui no ha transcendit la identitat.
El jutge, en canvi, ha deixat en llibertat condicional el pare de Kaili, a qui la policia va detenir divendres mentre intentava escapar-se amb 600.000 euros en una bossa, i el secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini, segons els mateixos mitjans.
Eva Kaili, suspesa del càrrec
Poques hores després de destapar-se aquest cas, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va suspendre amb efecte immediat tots els poders, tasques i competències delegades a Eva Kaili com a vicepresidenta de la cambra, segons va informar el portaveu del Parlament.
Només el ple de la cambra, que la va nomenar, la pot destituir com a vicepresidenta, cosa que podria passar al pròxim ple.
El mes passat, a les portes del Mundial de Futbol, Eva Kaili va defensar Qatar, amb unes declaracions que ara tothom ha recordat. S'hi va referir com un país "líder en drets laborals" i com una "prova que la diplomàcia esportiva pot aconseguir una transformació històrica d'un país amb reformes que inspiren el món àrab".
El Pasok, el partit socialista grec, ha expulsat Eva Kaili i li demana que abandoni l'escó.
Famílies implicades
Eva Kaili ha estat detinguda malgrat la seva immunitat com a eurodiputada perquè la van enxampar en delicte flagrant. Se li van trobar grans quantitats de diners sense justificació durant l'escorcoll del seu pis de Brussel·les i, com a part més cridanera, la policia va enxampar el seu pare amb una bossa plena de bitllets.
També es va detenir el seu company sentimental i assistent parlamentari Francesco Giorgi que, segons fonts europees, havia treballat per a l'exeurodiputat socialdemòcrata italià Pier Antonio Panzeri.
Panzeri, que va deixar l'escó el 2019, també hi està implicat i amb ramificacions familiars, ja que han detingut a Itàlia la seva dona i la seva filla.
Un tribunal de la ciutat septentrional italiana de Brescia va decidir l'arrest de Maria Colleoni i Silvia Panzeri, de manera que el presumpte escàndol de corrupció i blanqueig de capitals a l'Eurocambra, un dels més grans dels últims anys, ha traspassat les fronteres de Bèlgica.
Segons la premsa italiana, tenien allotjament pagat per Cap d'Any a Doha per valor de 9.000 euros per persona i dia, i una operació immobiliària en marxa per comprar una casa a la turística Vall d'Aosta.
Segon eurodiputat sospitós
La Fiscalia belga ha informat aquest diumenge que s'ha registrat el domicili d'un altre eurodiputat, que seria el socialdemòcrata belga Marc Tarabella, segons informa el diari belga Le Soir.
Arran de l'escorcoll, els investigadors han confiscat un equip informàtic.
Tarabella, de 59 anys, és vicepresident de la Delegació per a les Relacions amb la Península Aràbiga al Parlament Europeu, segons la informació institucional de l'Eurocambra.
L'Eurocambra, contra la corrupció
A més, en un missatge a Twitter, Metsola ha dit que en aquesta fase de la investigació no poden comentar res, més enllà de confirmar que han "cooperat plenament amb totes les autoritats policials i jurídiques" i que ho continuaran fent. També ha dit que el Parlament Europeu "es manté ferm contra la corrupció".
La setmana que ve estava previst votar la liberalització de visats als ciutadans de Qatar que entrin a la zona Schengen, però el Partit Popular Europeu, els socialdemòcrates, els liberals i els Verds demanaran que se suspengui el vot.
- ARXIVAT A:
- Corrupció Parlament Europeu