Cas dels Sanfermines: denuncien culpabilització de la víctima i "abusos judicials"
- TEMA:
- Judicial
Polèmica pel judici de la presumpta violació grupal a una jove durant els Sanfermines del 2016. Les xarxes socials, una part de la opinció pública i organitzacions feministes han posat el crit al cel després que el tribunal hagi admès l'informe elaborat per un detectiu privat contractat per un dels acusats que va seguir la víctima dies posteriors als fets. L'informe volia demostrar que la jove va seguir fent "vida normal" i no va quedar traumatitzada.
A la indignació per l'acceptació de l'informe, si suma el fet que el jutge ha rebutjat sumar a la causa els whatsapps dels acusats previs al dia dels fets, on parlaven de portar fàrmacs amb efectes sedants per les violacions. També aquells en els que parlaven d'un altre suposat abús sexual a Pozoblanco, Còrdova.
A banda de les denuncies, una organització feminista està difonent un vídeo per obrir el debat de com se suposa que s'ha de comportar una víctima de violació. Es pregunten, per exemple, si la víctima pot seguir pujant fotos a Instagram.
Després de la polèmica, el Tribunal Superior de Justícia de Navarra va haver de precisar que només havia admès una part de l'informe, la referent a les xarxes socials, i no la que feia referència a la vida privada de la noia.
Notícia relacionada: Per què en el cas de "La Manada" no s'han acceptat els whatsapps com a prova?
Per aquest divendres a la tarda hi ha convocades protestes a diferents ciutats com Barcelona o Madrid contra el que consideren "abusos judicials" en el cas dels sanfermines.
Es queixen d'un judici paral·lel
L'advocat de tres dels cinc acusats ha demanat que es deixi "siusplau" treballar el Tribunal davant "l'increïble judici paral·lel" que assegura que s'està fent a les xarxes socials i per la pressió social que denuncien. Agustín Martínez Becerra es queixa, a més, que la sala hagi hagut de "treure una nota per valorar l'admissió de proves", trencant "el criteri de silenci".
Davant d'això, el lletrat de la defensa recorda que només es jutgen els fets del 7 de juliol de 2016 i no "el masclisme, l'heteropatriarcat ni res d'això". Per això demana "respecte a la sala i a la celebració d'un judici just, i a part d'aquí es dictarà sentència" i ha afegit "la part que no estigui d'acord tindrà dret a recorrer".
La jove es ratifica
Dimarts va declarar la jove que va assegurar que va ser violada per un grup de nois als Sanfermines de l'any passat. Durant 4 hores va explicar com van anar els fets, que ella va definir com a violació en grup. Malgrat que el tribunal havia donat permís per projectar els vídeos gravats pels acusats, en contra del criteri de la fiscalia, finalment cap de les parts ho va demanar.
La jove no es va trobar en cap moment amb els presumptes agressors, ja que van estar en sales separades.
Els acusats es declaren innocents
En la primera sessió els cinc acusats es van declarar innocents i només un va admetre haver robat el mòbil a la jove. Després de les declaracions d'altres testimonis i de les proves pericials, se'ls farà un segon interrogatori.
Tots cinc, entre els quals un guàrdia civil suspès de servei i un militar, es troben en presó preventiva des de fa més d'un any. El fiscal considera provada la violació i demana 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun.
El judici encara s'allargarà uns 10 dies a porta tancada. Les conclusions finals, però, seran obertes, després que totes les parts s'hi mostressin a favor. Amb tot, els mitjans de comunicació no hi podran accedir ni amb càmeres ni amb gravadores.