Cares llargues a l'executiva de Sumar per informar del cas Errejón (EFE/Sergio Pérez)

Cas Errejón: Sumar admet que "han fallat els mecanismes" contra la violència sexual

La formació nega haver tingut coneixement dels fets abans que es fessin públics, aquesta setmana

RedaccióActualitzat

Sumar defensa la gestió que ha fet del cas d'Íñigo Errejón, l'exportaveu de la formació denunciat per violència sexual, si bé admet que els mecanismes de prevenció i detecció "han fallat". Ara bé, han negat que tinguessin coneixement dels fets abans que es fessin públiques les denúncies a les xarxes.

L'executiva de la formació s'ha reunit i ha comparegut aquest dissabte al migdia per donar explicacions i posar-se al costat de les víctimes. 

L'actual portaveu, Ernest Urtasun, ha expressat la solidaritat amb les víctimes, ha dit que els faran costat "en totes les decisions que prenguin" i ha admès que hi ha coses per millorar:

"Totes les informacions d'aquesta setmana, inclosa la primera denúncia, són devastadores per a la societat i per a nosaltres. I evidencien que els mecanismes de prevenció i detecció de la nostra organització han fallat."

Segons Urtasun, a principis de setmana van conèixer "les primeres informacions i testimonis" i van començar a recollir informació i a exigir explicacions a Errejón, que va admetre els fets.

"És en el moment en què Errejón reconeix els fets davant la direcció de Sumar quan la direcció li exigeix responsabilitats i que abandoni tots els càrrecs", ha indicat el ministre de Cultura.
 

Sumar anuncia 4 mesures

La secretària de Feminismes de Sumar, Amanda Andrades, ha anunciat quatre mesures per evitar que es repeteixin situacions com la que ha denunciat l'actriu Elisa Mouliaá, entre les quals hi ha la formació obligatòria sobre violències masclistes i sexuals per a qualsevol càrrec públic de l'organització o persones amb responsabilitats en el partit.

També ha esmentat establir canals de reparació, continuar amb els procediments "per aclarir qualsevol fet contrari als valors feministes" de l'organització i "posar en marxa amb la màxima celeritat" els protocols de prevenció i abordatge dels casos d'assetjament i agressió sexual, així com de comportaments "masclistes, lgtbifòbics, racistes o discriminatoris."

Urtasun ha comparegut amb part de l'executiva del partit (EFE/Sergio Pérez)

Andrade ha afegit que el cas Errejón marca un punt i a part

"Aquestes mesures no són l'últim pas. Aquests esdeveniments marquen un punt d'inflexió. Tenim l'obligació d'actuar més, millor i abans, i és més urgent que mai." 

El PP i Vox han exigit dimissions a Sumar perquè consideren que el partit va decidir ocultar els casos de violència sexual d'Errejón. "Ha de dir si ho sabia i ho va tapar i promoure Errejón com a portaveu" de Sumar, ha declarat Elías Bendodo, vicesecretari del PP, sobre Yolanda Díaz.


Asseguren que no coneixien els fets

Diversos periodistes han preguntat a Urtasun si la cúpula de Sumar coneixia les acusacions contra Errejón, com la que va fer una dona després de coincidir amb el polític a Castelló el juny del 2023.

Urtasun ho ha negat repetidament i ha assegurat que no els havia arribat res fins aquesta setmana. "Si haguéssim sabut les greus informacions abans, Íñigo Errejón hauria deixat els càrrecs abans", ha afirmat.

El portaveu de Sumar no ha volgut entrar a comentar per què Més Madrid tenia informació sobre els comportaments d'Errejón i no les havien compartit amb el partit liderat per Yolanda Díaz, on estan integrats.

Dilluns que ve, el grup parlamentari es reunirà amb la presència de Yolanda Díaz, la líder de la formació. Segons Urtasun, la vicepresidenta del govern espanyol ha participat en totes les decisions que s'han pres als últims dies, malgrat ser de viatge oficial a Colòmbia.


Més Madrid cessa la diputada Loreto Arenillas per encobrir Errejón

Aquest divendres, Més Madrid va destituir de les seves responsabilitats al partit la diputada de la Comunitat de Madrid Loreto Arenillas, després que al migdia es va negar a dimitir.

La diputada va acabar renunciant a l'acta per la pressió del partit, que considera que no va actuar bé fent de mediadora amb una dona que va denunciar comportaments abusius d'Íñigo Errejón en una festa a Castelló.

El partit va considerar que les explicacions que Arenillas va donar d'aquell presumpte cas de violència sexual protagonitzat per Errejón no es corresponen amb la realitat coneguda aquests dies.

La fins ara diputada autonòmica va denunciar que ha estat víctima "d'una immensa campanya de mentides", va negar que en el moment dels fets denunciats fos cap de gabinet d'Íñigo Errejón i va dir que el seu grup parlamentari li va negar la possibilitat d'explicar-se:

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaÍñigo ErrejónSumar
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut