Canadà allibera la número 2 de Huawei i la Xina deixa en llibertat dos canadencs
- TEMA:
- Huawei
L'acord d'aquest divendres entre Meng Wanzhou i la justícia nord-americana ha tingut més recorregut que la mera posada en llibertat de la directora financera de Huawei, sota vigilància domiciliària a la ciutat canadenca de Vancouver, on va ser detinguda el desembre del 2018.
La Xina sempre ha negat la relació, però el fet és que ja han tornat a casa els dos ciutadans canadencs detinguts després de l'arrest a Vancouver de Meng Wanzhou el 2018 i això passa just després que quedés en llibertat la directora financera de Huawei i filla gran del fundador. L'acord entre la justícia nord-americana i els advocats de Meng no hi feia cap referència.
Meng Wanzhou ha estat gairebé tres anys al centre de la rivalitat creixent entre la Xina i els Estats Units, a partir d'una acusació de frau relacionada amb l'embargament a l'Iran.
Els canadencs Michael Kovrig i Michael Spavor van ser detinguts a la República Popular acusats d'espionatge i Spavor ha estat condemnat a 11 anys de presó aquest mes d'agost.
Ara, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha anunciat la fi del que ha qualificat d'increïble calvari per a Michael Kovrig i Michael Spavor. El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha dit que celebren la decisió de la Xina d'alliberar els ciutadans canadencs.
Acord judicial
La justícia canadenca va detenir Meng Wanzhou l'u de desembre del 2018 per una petició d'extradició dels Estats Units. Els jutges nord-americans l'acusaven d'haver mentit en un cas de violació de l'embargament a l'Iran per part de Huawei.
Ara ho reconeix a canvi de posar fi a gairebé tres anys d'arrest domiciliari a la seva mansió de luxe de Vancouver, una privació de llibertat que vigilava seguretat privada pagada per la mateixa Meng.
La privació de llibertat de Meng al Canadà feia difícil tot acostament en l'afer Huawei, que continua en marxa i que representa perfectament la pugna creixent entre Pequín i Washington, particularment en aquest cas en el terreny tecnològic.
L'afer Huawei i la guerra tecnològica
El 2019, Washington va posar Huawei a la llista negra de les companyies tecnològiques a les quals les empreses nord-americanes tenen prohibit vendre components o software perquè representen una amenaça per a la seguretat dels Estats Units.
Aquestes restriccions han restat competitivitat a Huawei i li han provocat una caiguda d'ingressos rècord el primer trimestre d'aquest 2021.
Meng recupera de la llibertat de moviments i les relacions entre Wahington i Pequín es poden relaxar una mica, més enllà dels múltiples contenciosos comercials, per l'hegemonia a l'Àsia i en matèria de drets humans.
- ARXIVAT A:
- Huawei Xina Estats Units Canadà Tecnologia