Cas Juana Rivas: tomben les cautelars i s'obre la porta perquè el fill torni a Itàlia amb el pare
- TEMA:
- Violència masclista
La jutgessa de violència sobre la dona de Granada ha rebutjat aquest divendres les mesures cautelars per la protecció del fill menor de Juana Rivas.
Aquest dimarts, la jutgessa de guàrdia va ordenar la suspensió provisional del retorn del nen a Itàlia amb el seu pare. Ara, però, el nou escrit judicial podria obrir les portes a l'entrega del menor al seu progenitor, que en té la custòdia.
El nen va arribar a Espanya el 22 de desembre amb un permís per visitar la mare i el seu germà, i havia de tornar a Itàlia el 2 de gener.
Els advocats de la mare neguen, però, que el nen hagi de tornar a Itàlia, ja que l'actual mesura de protecció del menor a Espanya es prolongarà uns mesos.
Els advocats carreguen contra la jutgessa que ha rebutjat les cautelars i recorden que és la mateixa que va arxivar la primera denúncia de maltractament de Rivas, fa 8 anys, contra el seu exmarit. Amb l'arxivament d'aquella denúncia, Rivas va fugir temporalment amb els seus fills, i posteriorment va ser condemnada per un delicte de sostracció de menors i se'n va donar la custòdia al pare.
La jutgessa de violència sobre la dona no es considera competent per resoldre el cas del fill de Rivas i l'ha enviat al jutjat número 4, que aquest dimarts va imposar les cautelars.
L'equip jurídic de Rivas lamenta que el cas del seu fill petit hagi entrat en un "conflicte de competències" entre jutjats. La seva permanència a Espanya s'allargarà almenys fins que s'aclareixi quin òrgan competent a Espanya per dictar resolució definitiva.
"El Daniel es queda aquí i seguirem lluitant incansablement perquè aquesta decisió provisional es converteixi en definitiva. I mentre diferents tribunals espanyols i italians segueixen discutint sobre qui ha de decidir, el Daniel, que ja està escolaritzat a Espanya, celebrarà aquest dissabte el seu onzè aniversari a la casa on vol estar i amb qui vol estar"
Davant la incertesa judicial, que posa en risc el fill de Rivas, el Ministeri d'Igualtat ha emès un comunicat en què, des del respecte als procediments judicials, recorda l'obligació de l'Estat de protegir el menor i garantir-ne la seguretat, impedint que convisqui amb el pare, que és investigat a Itàlia per maltractaments.
La declaració del fill va aturar in extremis el retorn amb el pare
El testimoni del fill de Juana Rivas va aturar provisionalment l'ordre de la justícia italiana de fer retornar el nen de 10 anys amb el seu pare.
La mesura, acordada pel jutjat de guàrdia de Granada, va arribar a contrarellotge aquest dimarts al vespre, poques hores abans que el nen viatgés a Itàlia.
La jutge va prendre la decisió després d'escoltar les explicacions del menor, una prova de vital importància i demanada per l'advocat de Juana Rivas i també per la Fiscalia. Fins ara, en el periple judicial del cas mai s'havia escoltat el menor.
En la interlocutòria, la jutge conclou que el nen de 10 anys mostra "por" de tornar amb el seu pare i que hi ha "un perill extrem per a la integritat física" del nen.
Per tot plegat, la jutge va acordar la immediata protecció del menor d'acord amb el Conveni de la Haia de protecció internacional del menor, però la decisió era només provisional i la mesura cautelar ha estat tombada pel jutjat de violència masclista.
El periple judicial de Juana Rivas
L'origen del cas de Juana Rivas arrenca fa 16 anys, el 2009, quan ella va denunciar el seu aleshores marit, que va ser condemnat per maltractaments.
Anys després, tots dos van reprendre la relació i van tenir un segon fill. Més endavant, Rivas va marxar d'Itàlia amb el seu fill cap a Espanya.
Finalment, va acabar condemnada a cinc anys de presó i sis de pèrdua de la custòdia per un delicte de sostracció de menors.
El Suprem va reduir la condemna a la meitat, però no va evitar que Rivas ingressés a la presó uns dies. Finalment, va ser indultada parcialment --la condemna va ser rebaixada a un any i mig-- i poc després va sortir de la presó en règim de tercer grau o semillibertat.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista Infància