La família Jubany recorre l'informe de la Unitat de Genètica Forense de la Universitat de Santiago de Compostel·la
La família Jubany recorre l'informe de la Unitat de Genètica Forense de la Universitat de Santiago de Compostel·la (Família Jubany)

Cas Jubany: la nova jutgessa tanca la causa i la família ho recorre per l'informe d'ADN

La prova havia de servir per indicar si els perfils genètics dels sospitosos són descartables o no en relació amb el material genètic trobat al jersei de la víctima

RedaccióActualitzat

La família d'Helena Jubany ha recorregut l'informe que la Unitat de Genètica Forense de la Universitat de Santiago de Compostel·la ha remès al jutjat que investiga el crim.

En un comunicat, la família de la jove trobada morta el 2001 a Sabadell afirma que l'informe "no conté la prova" que va encarregar el jutge, que consisteix a comparar els marcadors d'ADN del cromosoma Y, el masculí.

"En l'informe únicament es recullen els resultats de la diligència referida a una avaluació estadística, però no es fa esment ni recull cap mena de resultat respecte la diligència acordada inicialment per la Interlocutòria de 7 de setembre del 2023."

Aquesta prova havia de servir per indicar si els perfils genètics dels sospitosos Santi Laiglesia i Xavi Jiménez són descartables o no en relació amb el material genètic de les restes trobades al jersei de la víctima.

La família assegura que l'informe només inclou la prova de STR autosòmic, que ja havia fet l'Institut Nacional de Toxicologia i la Policia Científica, i com ja van indicar els resultats anteriors conclou que no es pot confirmar que els sospitosos siguin contribuents al perfil genètic de la roba de Jubany.

Amb aquest recurs la família vol evitar el tancament de la causa que ha ordenat la nova jutgessa del cas en considerar que no hi ha cap diligència pendent.
 

Una prova que ni Policia Nacional ni Intox podien fer

El jutjat de primera instància número 2 de Sabadell, que instrueix el cas, va ordenar a la Universitat de Santiago de Compostel·la el setembre passat fer aquesta prova, ja que ni la Policia Nacional ni l'Intox tenien els mitjans tècnics necessaris per a fer-la.

A la mateixa interlocutòria, el jutge també va acordar demanar a la Policia Nacional que investigués si hi havia rastres biològics als anònims que va rebre Jubany, assassinada el 2001.

"És una actuació de la investigació que pot permetre determinar la presència de material genètic de terceres persones en un dels elements vinculats al crim", va subratllar el jutge.

Les proves anteriors no coincideixen amb els sospitosos

Fa sis mesos, un informe del laboratori científic de la Policia Nacional va determinar que l'ADN trobat al jersei d'Helena Jubany, morta el 2001, no coincidia amb el de Santi Laiglesia.

L'acusació particular, exercida per la família Jubany, va presentar al·legacions i va demanar noves proves, aportant un informe d'una catedràtica de la UB experta en genètica que concloïa que ni Laiglesia ni Jiménez podien ser descartats, motiu pel qual el jutge va acceptar tirar endavant la nova prova.

Mesos abans, una altra anàlisi també havia determinat que les mostres no eren coincidents amb l'ADN de Xavi Jiménez, tot i que el jutge va determinar que hi havia indicis sobre la presumpta responsabilitat de Jiménez en l'enviament dels anònims, "tant pel que fa al contingut com als trets lingüístics".  

ARXIVAT A:
Helena Jubany
Anar al contingut