Cas Koldo: la Fiscalia Europea reclama la competència per investigar tots els contractes
L'organisme ja analitzava les branques de les Balears i les Canàries, i ara vol assumir la que esquitxa diversos ministeris i que porta l'Audiència Nacional
La Fiscalia Europea ha reclamat aquest dijous assumir tota la investigació del cas Koldo pel possible frau en l'adjudicació de la compra de material sanitari durant la pandèmia de covid-19.
L'organisme comunitari va començar a investigar al març els contractes signats pel Servei de Salut de les Illes Balears i el Servei Canari de Salut per al subministrament de mascaretes amb participació de fons europeus.
Ara, també vol assumir la investigació del jutjat central d'instrucció 2 de l'Audiència Nacional sobre contractes adjudicats per diversos ministeris, després de comprovar que almenys un dels contractes adjudicats pel Ministeri de Transports va ser cofinançat amb fons europeus.
Després d'analitzar diversos informes, la Fiscalia Europea ha conclòs que tot plegat es tracta d'una única trama i, en un escrit dirigit al jutge Ismael Moreno, es considera competent per investigar "tots els contractes adjudicats per les diferents administracions públiques a la mateixa empresa en un curt període de temps", segons ha detallat en un comunicat.
L'empresa Soluciones de Gestión està al centre d'aquesta suposada trama de corrupció en la compra de mascaretes, en què destaca com a investigat Koldo García, exassessor de l'aleshores ministre de Transports José Luis Ábalos, a qui s'acusa d'haver cobrat comissions per fer d'intermediari en la compra de material sanitari.
Què passa si l'Audiència Nacional no es vol desprendre de la investigació?
Ara, qui ha de decidir si la Fiscalia Europea es queda tota la causa és el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno. Una hipotètica negativa de l'Audiència a desprendre's de la causa podria provocar un conflicte de competències que hauria de resoldre el Tribunal Suprem.
Abans, però, fonts jurídiques que cita Europa Press indiquen que el jutge Moreno demanarà primer un informe a la Fiscalia Anticorrupció perquè es posicioni i que serà després quan plantegi una possible qüestió de competència.
Prop de 18 milions d'euros sota sospita
Segons la informació que el govern espanyol va lliurar al març a la Comissió Europea a petició de Brussel·les, el frau hauria afectat 17,8 milions d'euros de fons europeus: 14,7 milions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i 3,1 del Fons de Solidaritat.
La Fiscalia Europea és la responsable d'investigar, processar i portar a judici els autors de delictes que perjudiquin els interessos financers de la Unió Europea, així com d'altres infraccions penals que no hi estiguin directament vinculades.