L'exministre socialista José Luis Ábalos (Europa Press/Matias Chiofalo)

Cas Koldo: l'Audiència Nacional demana al Suprem que investigui l'exministre Ábalos

El magistrat creu que hi ha "indicis fundats i seriosos" de la seva implicació en la trama, mentre Pedro Sánchez nega que cessés l'exnúmero dos del PSOE pels fets que ara s'investiguen
Redacció Actualitzat
TEMA:
PSOE

L'exministre socialista José Luis Ábalos és a un pas de la seva imputació al Tribunal Suprem per l'anomenat cas Koldo.

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha demanat aquest dimarts a l'alt tribunal que l'investigui per la seva condició d'aforat.

Recordem que Ábalos és diputat del grup mixt després que el PSOE li reclamés l'acta quan va esclatar el cas, ell s'hi va negar i el partit el va expulsar.

Ho ha fet elevant una exposició raonada davant dels "indicis fundats i seriosos" de la seva implicació en una organització criminal.

En la seva exposició raonada, Moreno atribueix a Ábalos una "imputació clara i concreta" a través d'una sèrie d'indicis que evidencien la seva presumpta participació en delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d'influències i suborn.

Ara serà el Suprem el que decidirà si es queda la part que afecta Ábalos o tota la causa.


Suborn, tràfic d'influències i organització criminal

La Fiscalia Anticorrupció havia instat el jutge a fer aquest pas al·legant que"resulta difícil entendre l'operativa desenvolupada per Koldo García --exassessor de l'exministre-- i l'empresari Víctor de Aldama --el presumpte aconseguidor de la trama-- sense la participació" d'Ábalos.

Això, després que la Guàrdia Civil va enviar al jutge un informe que atorga a Ábalos "un paper rellevant" en la trama de comissions milionàries per la compra de mascaretes durant la pandèmia.

Els investigadors consideren en l'escrit que Ábalos pot haver estat responsable dels delictes de suborn, tràfic d'influències i organització criminal.

A més, apunten que hi ha prou indicis que relacionen l'exministre amb el rescat d'Air Europa i amb una visita secreta a Espanya de l'exvicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, quan estava vetada per la Unió Europea.


Sánchez nega que cessés a Ábalos per les seves activitats

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dimecres que no tenia coneixement de les activitats del seu exnúmero dos del PSOE i ministre.

En roda de premsa a Faro, en el marc de la cimera hispano-portuguesa, Sánchez ha negat que el cessés com a ministre com a reacció als fets que ara s'investiguen.

En canvi, ha assegurat que Ábalos va abandonar el seu govern en el marc d'una regeneració de govern profunda que va fer com a president per la necessitat de "renovar i rellançar la tasca de l'executiu" després de la pandèmia de la covid.

Sánchez també ha defensat la decisió del seu executiu de rescatar Air Europa, una de les operacions que també està sota sospita:

"Si no haguéssim rescatat Air Europa en aquell moment de la pandèmia, Espanya hauria estat l'únic país del món que no hauria rescatat una de les seves principals aerolínies".

ARXIVAT A:
Corrupció Judicial PSOE Tribunal Suprem José Luis Ábalos Cas Koldo
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut