Les claus per entendre el cas Koldo, l'últim terratrèmol de la política espanyola
Preguntes i respostes sobre el cas que ha enviat l'exministre Ábalos al galliner del Congrés dels Diputats
El cas Koldo es continua embolicant i cada vegada hi ha més interrogants al voltant del funcionament del ministeri de Transports en l'etapa de José Luis Ábalos, l'exnúmero dos del PSOE que ha acabat defenestrat del grup parlamentari socialista.
L'operació Delorme duta a terme fa una setmana va acabar amb una vintena de detinguts --un d'ells Koldo García, exassessor de l'exministre-- per participar presumptament en una trama de cobrament de comissions il·legals en contractes de compres de mascaretes durant els primers mesos de la pandèmia.
Tot seguit repassem qui són els principals investigats en aquest cas, quins beneficis haurien tingut i què pot passar d'ara endavant.
Qui són els protagonistes?
La Guàrdia Civil situa al centre de la presumpta trama l'empresari Juan Carlos Cueto, que aquest dimecres accedia amb gorra i ulleres a l'Audiència Nacional per declarar com a investigat.
Ell és el propietari de la societat Soluciones de Gestión, al centre de les acusacions de corrupció.
En la declaració, cueto va negar cap implicació en la trama. Fins i tot va assegurar que ho va fer per ajudar els espanyols a tenir mascaretes en el pitjor moment de la pandèmia.
Però la Fiscalia té una versió totalment diferent. Sosté que ell i un altre soci, Víctor de Aldama, van aprofitar-se de la relació que tenien amb Koldo García, assessor i ombra de José Luis Ábalos com a ministre de Transports.
I com se n'haurien aprofitat? Doncs pagant-li comissions il·legals a canvi de vendre mascaretes i material sanitari al Ministeri.
El jutge creu que De Aldama, el president del Zamora CF, tenia "un passi especial" al Ministeri de Transports, i va saber a l'avançada que aquest departament necessitava adquirir material sanitari a l'inici de la pandèmia.
Una de les punxades telefòniques revela que hauria rebut una "comissió encoberta" per part d'altres investigats "pels seus contactes al Ministeri".
Quants diners hi haurien guanyat?
Segons la investigació, el patrimoni de Koldo s'hauria incrementat en 1,5 milions d'euros coincidint amb aquests contractes des del març del 2020.
A més, la fiscalia calcula que les adjudicacions investigades "van generar un benefici econòmic" a De Aldama de 5,5 milions d'euros i a Cueto, "titular de fet de la mercantil", de 9,6 milions d'euros.
Anticorrupció assenyala una transferència de la societat MTM 180 Capital, de la qual és titular el mateix De Aldama, que hauria estat destinada a una societat participada per una altra que té com a únic accionista una tercera societat de Luxemburg.
Quins contractes s'investiguen?
En total, 13 licitacions per més de 54 milions d'euros per entregar mascaretes i material sanitari al Ministeri de Transports, però també en altres administracions, com als serveis de salut de les Canàries i de les illes Balears.
En aquest sentit, el govern del PP de Marga Prohens ha demanat personar-se en la causa. I això podria obrir un front a Francina Armengol, presidenta balear durant la pandèmia.
Segons el jutge, Ábalos actuava com a intermediari en aquesta branca de les operacions del seu assessor, Koldo García.
Podria haver-hi més imputats?
Sí, perquè el cas està en plena investigació. Ara s'ha sabut que Air Europa va fer pagaments a Víctor de Aldama en plenes negociacions de la companyia per captar ajudes públiques per la Covid.
Des de la companyia admeten que van contractar l'empresari investigat, però asseguren que totes les operacions es van fer a preu de mercat.
Què investiga Europa?
La Comissió Europea ha indicat que està en contacte amb les autoritats espanyoles per determinar si hi ha fons europeus involucrats en la presumpta trama. Es tractaria, segons ha transcendit, dels contractes amb les Balears i les Canàries.
La mateixa Comissió també ha confirmat que ha remès informació sobre la matèria a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), que avaluarà si ha d'obrir una investigació.
Per part seva, la Fiscalia Europea ha assenyalat que no comenta "investigacions en curs ni tampoc confirma públicament en quins casos està treballant", encara que ha recordat que està obligada a comprovar "qualsevol indici" del que eventualment pugui resultar que els fets investigats pertanyen al seu àmbit de competències.