Protesta als accessos de l'aeroport del Prat després de la sentència del procés (Albert Gea/Reuters)

Cas Tsunami Democràtic: la Fiscalia dubta ara si és terrorisme

En funció de la consideració, que dependrà d'uns informes policials finals, la investigació podria ser traslladada a un jutjat de Barcelona

La investigació judicial contra Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional podria fer un tomb perquè la Fiscalia dubta ara si el cas pot ser jutjat per terrorisme o no.

Aquest factor és important perquè, en funció de la consideració, la investigació podria ser traslladada a un jutjat de Barcelona.

El fiscal encarregat de la causa demanava mantenir-la a Madrid, però poc després el fiscal en cap de l'Audiència Nacional el corregia i matisava que encara no s'ha pres la decisió i cal esperar uns informes policials finals.

A partir d'aquí, caldrà veure si el cas segueix com a delicte de terrorisme o s'acaba rebaixant i considerant com a desordres públics. La reforma del Codi Penal fa que tampoc es pugui jutjar com a sedició, una tipologia de delicte que ha desaparegut.

La decisió encara es podria allargar perquè la fase d'instrucció es va ampliar fins al gener del 2024. 

Els dubtes de la Fiscalia arriben en un context de negociació per a la investidura de Pedro Sánchez en què els partits sobiranistes han reclamat l'amnistia dels encausats pel procés.

El cas investiga mobilitzacions com el bloqueig de l'aeroport del Prat i el tall de l'AP-7, arran de la sentència del procés.

El tall de l'AP-7 de Tsunami Democràtic (Reuters/Rafael Marchante)(Reuters/Rafael Marchante)

La cúpula, segons la Guàrdia Civil: Xavier Vendrell, Oriol Soler i Josep Campmajó

Segons la part del sumari sobre Tsunami Democràtic a què va poder accedir TV3, la Guàrdia Civil atribueix els rols de cadascun dels investigats segons el buidatge del seu telèfon i missatges enviats a través d'aplicacions de missatgeria xifrada.

La protesta a l'aeroport del Prat és una de les que apareixen a la causa i la policia estatal estableix la següent cúpula:

- Xavier Vendrell, àlies Indigo, segons la Guàrdia Civil. A l'exconseller d'Esquerra la investigació de l'Audiència Nacional el situa dalt de tot de la cúpula de Tsunami Democràtic i l'etiqueta com la persona encarregada de la direcció i el comandament. També se li atribueix la tasca de ser l'encarregat d'impulsar i dirigir els inicis de la plataforma. Per la Guàrdia Civil, segons els missatges de grups de missatgeria instantània, Xavier Vendrell prenia decisions en temps reals de diverses accions de Tsunami. Una de les que li atribueixen directament com a possible responsable és la protesta a l'aeroport del Prat el 14 d'octubre.

- Oriol Soler, àlies Rigoberto, segons la Guàrdia Civil. La investigació de l'Audiència Nacional li atribueix la responsabilitat de les necessitats tècniques, logístiques i de comunicació. Una peça fonamental que la Guàrdia Civil descriu a l'informe com a estratègica. També se'l relaciona amb l'elaboració dels comunicats oficials de Tsunami i l'estratègia comunicativa a seguir.

- Josep Campmajó, àlies Canalla, segons la Guàrdia Civil. A l'empresari gironí se li atribueixen tasques directives i organitzatives sobre el terreny i el fet d'haver participat directament en la vaga general del 18 d'octubre del 2019, la protesta en el partit del clàssic Barça-Madrid i el tall de l'autopista AP-7. Segons l'informe, Campmajó s'encarregava de planificar prèviament les accions de Tsunami i per fer-ho comptava amb una xarxa de col·laboradors en l'àmbit policial i informàtic. Alguns d'aquests col·laboradors, segons l'informe, són dos mossos d'esquadra que li haurien aportat informació sobre matrícules i sobre l'existència de controls policials, i un caporal de la Policia Municipal de Girona. També se'l relaciona amb altres moviments independentistes com els CDR, l'Estaca i Segona Onada.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàAudiència NacionalTsunami DemocràticIndependènciaTerrorismeSeguretatERCJudicial
Anar al contingut