L'expresident Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, podrien beneficiar-se de la decisió (ACN)

Tsunami: anul·len 3 anys d'investigació i la imputació de Puigdemont i Rovira queda en l'aire

Un error del jutge García-Castellón deixaria fora de la causa els últims cinc investigats

RedaccióActualitzat

--Informació actualitzada en aquest enllaç--

L'Audiència Nacional ha invalidat tota la investigació feta pel jutge García-Castellón a Tsunami Democràtic des del juliol del 2021. D'aquesta manera, quedaria anul·lat el pas del tribunal d'assumir la investigació per terrorisme de Carles Puigdemont o Marta Rovira, entre altres. 

La decisió l'ha presa el jutge Alfonso Guevara perquè la pròrroga de la instrucció decretada pel jutge García-Castellón l'estiu del 2021 es va signar tres dies tard, fora de termini, ja fos per error o per excés de confiança. 

Així, la causa només podrà continuar a partir d'ara per als primers investigats en el cas, els que formaven part de la causa del cas Volhov al jutjat d'instrucció 1 de Barcelona.

A més de Puigdemont i Rovira, en quedaria fora Ruben Wagensberg, i també Oleguer Serra i Jesús Rodríguez, ara exiliats a Suïssa, i totes aquelles decisions preses pel jutge davant de cada avanç que el PSOE, Junts i Esquerra feien per perfilar la llei d'amnistia.

 

Què queda tombat?

Entre les diligències que ara passen a ser invàlides hi ha el delicte contra la Corona que va atribuir a la causa, o el delicte de vulneració de drets per als dos policies ferits a Urquinaona, així com les peticions d'informes del jutge a la seguretat aèria europea, els informes mèdics sobre la mort del turista francès a l'aeroport del Prat i diversos informes de la Guàrdia Civil que han servit per sostenir les seves imputacions als suposats membres del Tsunami Democràtic.

Ara García-Castellón haurà de dir si manté la causa oberta sense aquestes diligències ni cap de nova, o bé si decreta l'arxivament de les investigacions. Sigui quina sigui la decisió que prengui, només es podrà basar en els resultats de les investigacions que va ordenar abans del 29 de juliol del 2021.

Tot i això, fonts jurídiques no descarten que el magistrat busqui fórmules per mantenir la tesi que ha defensat els últims mesos.

En el cas de Puigdemont i Wagensberg, que són diputats i estan aforats, la decisió sobre l'arxivament l'haurà de prendre Susana Polo, del Suprem. "Assumeixen que teníem raó: els terminis són numèrics, i quan transcorre el termini i no s'ha renovat, s'ha acabat la investigació", ha afirmat en declaracions a TV3 l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye.


Marta Rovira "tornarà a valorar" la tornada a Catalunya

Si la justícia invalida el cas per a aquests 5 dels 12 investigats, podrien tornar sense risc, excepte Puigdemont, que encara té una ordre de detenció per una altra causa, la de l'1 d'Octubre. 

Pel que fa a Marta Rovira, ERC ha explicat que el pas d'aquest dilluns "canvia la seva situació legal", i per això "tornarà a valorar, conjuntament amb els seus advocats, les garanties legals que existeixen per a la seva tornada a Catalunya". En un comunicat, els republicans han afirmat que la decisió d'aquest dilluns "demostra la motivació política de García-Castellón".

"Veiem la tornada una mica més a prop, però volem ser molt prudents per no generar-nos ni generar expectatives", ha explicat Ruben Wagensberg a TV3.

En la mateixa línia, el periodista Jesús Rodríquez assenyala que han estat "tres anys d'instrucció fora de la llei, per tant l'única decisió justa és que s'arxivi". "Durant aquests tres anys, i sobretot en els últims mesos, tots els passos del jutge s'han pres en relació amb la situació política", lamenta Rodríguez.

Oleguer Serra, Ruben Wagensberg i Jesús Rodríguez
Oleguer Serra, Ruben Wagensberg i Jesús Rodríguez, a Suïssa (3Cat)

A través d'X, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha qualificat l'arxivament de "colofó del deliri i la insolvència" d'aquest jutge "i d'aquesta causa de persecució contra l'independentisme per part de 'la Toga Nostra'".

També el president d'Òmnium, Xavier Antich, s'hi ha referit, i ha demanat l'arxivament immediat d'una causa que considera basada en un relat "delirant" i guiada exclusivament per la voluntat de mantenir la unitat d'Espanya.


Un recurs de Marta Molina

El recurs contra la pròrroga el va presentar la defensa de la investigada Marta Molina, la dirigent d'ERC que al maig va comparèixer davant de García-Castellón i en va sortir sense cap petició de mesures cautelars. La seva advocada, Marina Roig, ha dit en declaracions a TV3 que la resolució "no vol dir que la causa estigui arxivada, però és una batalla important perquè torpedina la investigació".

ERC defensa que el cas de Molina i els investigats fins el 2021 també haurien de quedar "lliures de qualsevol persecució judicial", perquè els actes de Tsunami "en cap cas són constitutius de delicte i, en tot cas, queden coberts per la llei d'amnistia".

Amb les investigacions que es van fer fins el 2021, la causa podria continuar per a Molina, l'exconseller d'Esquerra Xavier Vendrell, el cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, els empresaris Josep Campmajó i Oriol Soler, Jaume Cabaní --a qui relaciona amb el finançament de Tsunami-- i el banquer Nicola Flavio Giulio Foglia.

Marta Molina arribant als jutjats per declarar (3Cat)

 

ARXIVAT A:
JudicialCarles PuigdemontMarta RoviraAudiència NacionalTsunami Democràtic
Anar al contingut