El president del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés
El president del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés
Madrid

Casado reclama a Cs una moció de censura contra Torra: "És una oportunitat històrica"

El partit d'Albert Rivera ja ha descartat aprofitar el trencament de la majoria independentista al Parlament: "Els números no surten"

RedaccióActualitzat

El president del PP, Pablo Casado, ha aprofitat la sessió de control al govern espanyol al Congrés dels Diputats per proposar a Ciutadans que presenti una moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra.

Casado ha dit que la situació a Catalunya "ja és inassumible" i que el que va passar aquest dimarts al Parlament, quan els partits independentistes van perdre la majoria absoluta, és "una oportunitat històrica que crec que no podem deixar passar":

"Senyors de Ciutadans, és moment de presentar una moció de censura al senyor Torra. Vostès poden tenir el suport del PP i podrem veure, senyor Sánchez, amb qui està vostè, si amb els constitucionalistes o amb els colpistes. Aquí no hi ha lloc per a mitges tintes ni equidistàncies, perquè fa falta un canvi urgent a Catalunya."

Poca estona abans, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ja havia descartat als passadissos del mateix Congrés que aquesta possibilitat tingui cap recorregut real.

Villegas ha recordat que una moció de censura al Parlament "necessita 68 diputats, i està clar que els números no surten." Els 36 de diputats de Cs sumats als 4 del PP i als 17 del PSC només arriben a 57, a 11 de la majoria absoluta. Ni tant sols hi arribaria amb els 8 de Catalunya en Comú-Podem.

 

"Convoqui eleccions"

Casado també s'ha adreçat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha reclamat que faci com ha fet Susana Díaz a Andalusia i convoqui eleccions. La pregunta inicial a Sánchez en la seva intervenció ha estat aquesta:

"Què més ha de passar a Espanya perquè convoqui eleccions?"

 

Sánchez li ha contestat que al seu govern "li queda molta feina per fer fins al final de la legislatura" per solucionar els problemes del país, que ha atribuït al PP. En la rèplica, Casado ha acusat Sánchez "d'haver fugit d'Espanya" les últimes setmanes.

"Coalició per a la crispació"

També li ha retret els problemes amb els ministres del seu govern, les dues dimissions i la reprovació de la ministra de Justícia aquest mateix dimarts, i l'ha responsabilitzat de la situació política a Catalunya.

Sánchez ha respost assegurant que Casado no té programa polític i que s'ha aliat amb Ciutadans en el que ha anomenat una "coalició per a la crispació".

També ha assegurat que el PP ha trencat "un dels consensos més fonamentals" dels últims anys: "La lleialtat de l'oposició amb el govern en qüestions d'Estat", i li ha recordat el seu suport a Mariano Rajoy contra el procés independentista català.

La sessió de control ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes dels aiguats de Mallorca.

ARXIVAT A:
PPCs
Anar al contingut