Halloween i la castanyada, dues tradicions que actualment conflueixen (iStock)

Castanyada i Halloween, dues festes amb un mateix origen: el Samhain celta

Castanyes, moniatos i panellets comparteixen protagonisme amb disfresses de Halloween, però totes dues celebracions s'emmarquen en el culte als morts

RedaccióActualitzat

Castanyes, moniatos i panellets són àpats típics de la nostra tradicional celebració de la castanyada. Però ens agradi o no, cada cop més, aquests productes comparteixen protagonisme amb banyes de dimoni, barrets de bruixa o el famós "trick or treat" dels nens en demanar caramels o un bon ensurt.

Tot i això, sabem ben bé què estem celebrant aquests dies? I és que castanyada o Halloween en el fons són festivitats que celebren el mateix i tenen un origen similar: el Samhain.
 

El Samhain, d'origen celta

Si ens remuntem tres mil anys enrere, abans de la conquesta dels romans, una de les civilitzacions assentades a Europa eren els celtes. Aquesta cultura tenia la creença que l'any es dividia en dues meitats: la del temps clar i la del temps fosc. Cicles vitals que començaven l'1 de maig, amb el floriment de la natura i l'1 de novembre amb l'arribada del fred. 

De manera que l'1 de novembre no només consideraven que era el primer dia d'hivern sinó que a més, s'iniciava un nou any. A les vigílies d'aquest canvi de cicle, el 31 d'octubre, creien que la distància entre el món dels morts i el dels vius s'estrenyia i, per tant, s'estava més a prop dels que ja no eren amb ells.

És per això, que celebraven el Samhain on realitzaven un banquet per venerar i recordar els morts.

Més tard, al segle VII, a la ja Europa cristiana, el papa Bonifaci IV va decidir que es faria un homenatge en honor i en record de tots els màrtirs i sants cristians que es veneraven en el Panteó de Roma. 

I al segle IX, el papa Gregori IV va decidir que l'1 de novembre es convertiria en la festa de Tots Sants i serviria per recordar els morts, com l'antic Samhain celta.
 

La consolidació de la castanyada

Antigament, a Catalunya el vespre abans de celebrar Tots Sants es feia un sopar amb productes de temporada. És a dir, amb castanyes, moniatos i els tradicionals panellets.

Tal com recordava l'especialista en tradicions, Amadeu Carbó, en un reportatge de l'infoK, la castanyada és un àpat que forma part d'una festa molt més àmplia que aquí la coneixem com Tots Sants. I aquesta festa està pensada per recordar els nostres avantpassats:

"Ara si anem al Montseny trobarem que les castanyes han caigut a terra i per tant, és moment de consumir-les, però, per altra banda, la castanya és un fruit que perdura i entronca molt bé amb aquesta festa de records als avantpassats i l'eternitat." 

Torrar castanyes és una tradició típica per Tots Sants (Alexandre Van der Laan)

Així mateix, segons l'expert en folklore, "Halloween i la castanyada són la mateixa festa, però de diferents llocs". Carbó assegura que "celebrem com ho celebrem, el que estem fent és un record per a les persones que ja no hi són."
 

L'expansió de Halloween

Màscares, bruixes, vampirs... no és carnaval, però cada 31 d'octubre, també a Catalunya, molts infants es disfressen per celebrar Halloween, un nom que prové de la frase "All Hallow's Eve", és a dir, vigília de Tots Sants. 

Festa tradicional dels països de parla anglesa que va néixer al Regne Unit i Irlanda i era la seva manera de recordar els morts un cop l'any. Al segle XIX i XX molts britànics van emigrar als Estats Units i això va comportar l'expansió de la tradició.

Jill Biden distribueix llibres i el president dels Estats Units, Joe Biden, reparteix dolços als nens per a la celebració de Halloween (Reuters)

Actualment, està molt arrelada al Regne Unit, els Estats Units o el Canadà i des d'aquí, va començar a fer-se coneguda arreu del món a través del cinema i les sèries de ficció

Una tradició que també té l'origen en el Samhain i que ha evolucionat fins a les pràctiques actuals, on s'adornen les llars i els nens i nenes recorren els carrers a l'aventura el "trick or treat", que es podria traduir com a broma o regal. 
 

El Tots Sants actual

Tot i tenir origen cèltic, l'arribada del cristianisme va dotar la festivitat de Tots Sants de connotacions religioses i el costum de visitar les tombes dels avantpassats als cementiris.

Tot i això, també té influències o rituals d'altres cultures. És el cas del costum de portar flors als difunts en senyal de vida eterna, un acte d'origen romà. Segons la tradició, el dia 1 de novembre, els vius visiten els morts. L'endemà, dia 2, són els morts els que van a veure els vius, en el que es coneix com el Dia dels Difunts.

El costum de portar flors a la tomba dels difunts és d'origen romà (Canva)

Amb tot, el culte als morts és un tret comú pràcticament a totes les civilitzacions del planeta. De fet, amb l'expansió del cristianisme a terres americanes, la festa de Tots Sants va entrar en contacte amb les creences indígenes.

D'aquesta manera va néixer el Dia dels Morts, un conjunt de festes autòctones procedents d'uns quants punts de l'Amèrica Llatina. Una de les més espectaculars és la que es fa a Mèxic declarada per la Unesco l'any 2008, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

 

Anar al contingut