Barcelona

Castells reclama al govern espanyol que garanteixi un bon sistema de finançament per a Catalunya

El conseller d'Economia reclama al govern espanyol que es comprometi a garantir un bon sistema de finançament per a Catalunya. Segons Antoni Castells, això passaria per un nou model de solidaritat que hauria d'acabar amb els desequilibris fiscals. Per això, el conseller també ha tornat a exigir el que, finalment, avui passarà: la publicació de les balances. Però Castells també ha volgut donar un toc d'atenció al seu propi partit: ha tornat a defensar la necessitat que el PSC tingui un grup parlamentari propi al Congrés. A més, també ha dedicat part del seu discurs al Cercle d'Economia per demanar unitat d'acció a Convergència i Unió.

Actualitzat
Avui, els partits catalans veuran complerta una llarga aspiració. El Ministeri d'Economia donarà a conèixer les balances fiscals, és a dir, la diferència entre el que aporta cada comunitat autònoma a l'Estat i el que en rep. El que caldrà veure és si els números del Ministeri coincideixen amb els del govern català. El conseller Castells va presentar fa poc un informe que fixava el dèficit fiscal català en gairebé el 10% del PIB.

I, justament poques hores abans que el govern espanyol faci públics els seus càlculs, el conseller ha fet referència a la necessitat de superar aquesta situació amb un bon sistema de finançament, en el qual, segons ha dit, cal que PSC i CiU vagin units.

També, quatre dies abans del congrés del PSC, Antoni Castells ha tornat a reivindicar la necessitat que els socialistes catalans tinguin grup propi a Madrid. El titular d'Economia del govern manté que l'objectiu del PSC d'ocupar la centralitat i ser majoritari a Catalunya passa per demostrar que els socialistes catalans no tenen dependències del PSOE. En aquest sentit ha assegurat que si el partit ha d'escollir entre els interessos del PSOE i els de Catalunya, triarà el país.

Castells insisteix que una manera d'expressar aquesta autonomia és tenir veu pròpia al Parlament espanyol. El PSC tractarà aquesta qüestió al seu congrés del cap de setmana, tot i que es resoldrà concloent que, malgrat que no es descarta la creació del grup propi al Congrés, ara no és el moment de fer-lo.

Anar al contingut