Rafael Catalá, ministre de Justícia espanyol, vol que es respecti la presumpció d'innocència (EFE) (Rafael Catalá)

Catalá titlla de "numeret" impropi d'una "societat democràtica" el suport pel judici del 9-N

Redacció Actualitzat

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que la mobilització de suport a Mas, Ortega i Rigau davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és un "numeret" impropi d'una "societat democràtica".

"Veiem la paraula 'democràcia' al cap del carrer, i la democràcia és el respecte a les institucions, mentre que el que s'està fent avui no és respectar el poder judicial", ha dit en una entrevista a la COPE.

Segons Catalá, el judici a l'expresident i a les dues exconselleres és fruit del fet que al 9-N es va "incomplir una norma", fet que en un estat de dret "té conseqüències".

La mobilització, ha dit, és un intent de "transmetre als ciutadans i a l'opinió pública que aquest és un judici polític on s'està limitant la democràcia o la llibertat d'expressió" per "confondre", però "als jutges no els influirà en absolut".

Sáenz de Santamaría: "El respecte a la llei és la primera obligació dels governants"

A la tarda, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha demanat que tothom respecti la llei, que creu que és "la primera obligació dels governants". Preguntada pel judici a Mas, Ortega i Rigau, ha subratllat que "la vida dels ciutadans no es paralitza pels processos que afectin els seus governants".

Sobre la concentració que hi ha hagut a l'exterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Sáenz de Santamaría ha assenyalat que, "si alguns consideren que emparant-se en la llei poden existir aquestes manifestacions, el que han de fer és respectar aquesta llei quan l'imposa obligacions com a governant o determinades conseqüències jurídiques quan no la compleix". 

La vicepresidenta, que ha mostrat el "màxim respecte" de l'executiu pels "procediments judicials", ha reiterat l'oferta de diàleg al govern de la Generalitat i ha precisat que, per a la Moncloa, "el diàleg no és una operació, és una convicció".

 

El cap de la diplomàcia espanyola i el delegat del govern central a Catalunya s'han manifestat en una línia semblant. El ministre Alfonso Dastis ha assegurat que "ningú no dubta" que aquest judici és "una mostra més" que l'estat de dret s'aplica a Espanya, i "res més que això":

"No ha de veure's de cap manera especial, és una actuació dels tribunals prevista perfectament en l'ordre constitucional i en l'estat de dret espanyol"

Per la seva banda, Enric Millo ha afirmat que les persones que s'han manifestat a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ho han fet "defensant la desobediència i no la democràcia":

"I la democràcia consisteix en el respecte i la defensa de les lleis democràtiques vigents, en el respecte a les sentències dels tribunals que formen part d'aquest estat de dret"

El delegat del govern espanyol ha mostrat el seu respecte per la llibertat d'expressió, tot i opinar que "un excés de teatralització no ajuda gens". Millo ha remarcat, en tot cas, que aquest judici demostra que "l'estat democràtic i de dret funciona."

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut