Catalangate: L'Eurocambra debatrà l'espionatge polític amb Pegasus en el pròxim ple

Ho ha demanat el grup on s'inscriuen els diputats d'ERC Diana Riba i Jordi Solé, afectats per l'espionatge

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu debatrà al ple de la setmana que ve a Estrasburg l'espionatge polític amb el programa Pegasus, segons ha sabut TV3.

El debat arribarà després de la petició de dos eurodiputats que presumptament han estat víctimes de l'espionatge: el Grup dels Verds-Aliança Lliure Europea, en què es troben els diputats d'ERC Diana Riba i Jordi Solé, han introduït aquest tema a l'agenda del ple de la setmana que ve durant la reunió de presidents de grups d'aquest dijous, amb el títol "Ús del programari Pegasus per Estats membres contra individus, incloent-hi eurodiputats, i la violació de drets fonamentals".

El debat se celebrarà dimecres, dia 4, a partir de les tres de la tarda, sota un format anomenat "debat temàtic", amb què tots set grups polítics fan torns per triar a cada ple un assumpte d'actualitat sobre el qual celebrar un debat sense resolució.

Encara que no tenia un suport majoritari de la resta de grups, en aquesta ocasió era el torn dels Verds per triar el debat temàtic, per la qual cosa la seva proposta ha prosperat sense necessitat de cap debat.

Els dos eurodiputats d'ERC i també l'entorn de l'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont es troben entre els més de 60 líders independentistes presumptament espiats mitjançant aquest programa, que només poden adquirir governs.

És el que es coneix com a Catalangate, que aquest dimecres va tornar al centre del debat polític, quan la ministra de Defensa, Margarita Robles, va defensar que calia actuar davant de la proclamació de la independència i les suposades vulneracions de la Constitució.

L'Eurocambra ha seguit de prop els escàndols d'espionatge i ja ha posat en marxa la comissió d'investigació sobre l'ús d'aquest programa, creada després de les primeres revelacions sobre el seu ús per espiar opositors, periodistes i activistes, l'estiu del 2021.

A més a més, el Parlament Europeu ha ofert als eurodiputats un servei per detectar si el programari d'espionatge els ha infectat els telèfons mòbils.

El govern espanyol hauria demanat al CNI que espiés 18 independentistes relacionats amb Tsunami i l'entorn de Puigdemont

 

Les paraules de Robles han agafat aquest dijous més volada encara arran de les publicacions dels diaris El Confidencial i El Espanyol, que asseguren que el govern de Pedro Sánchez va autoritzar l'espionatge amb Pegasus, a través del CNI, a 18 persones que vinculaven amb la plataforma independentista Tsunami Democràtic.

Un dels citats és l'emprenedor i actual director de l'estructura tècnica del Consell per la República, Sergi Miquel, que es desvincula de qualsevol lligam amb els fets.

 "Barrejar ara Pegasus amb Tsunami és embolica que fa fort. És mentida. Demano una investigació efectiva, que s'arribi al fons i que es depurin responsabilitats."


Entre els afectats de l'espionatge del CNI també hi hauria Josep Lluís Alay, cap de l'oficina de Carles Puigdemont, a qui s'hauria espiat per la seva suposada vinculació a funcionaris russos.

La publicació apunta que les escoltes s'haurien fet durant els anys 2019 i 2020, coincidint en el temps amb els preparatius que Tsunami Democràtic estava duent a terme, entre els quals la protesta massiva a l'aeroport en resposta a la sentència del procés. Aquell dia, l'aleshores ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ja va anunciar l'actuació del CNI en aquest assumpte.

"Per suposat que hi ha investigacions. Tenim un servei d'intel·ligència i d'informació realment eficaços i acabarem sabent qui està darrera d'aquests moviments del Tsunami Democràtic."

Segons la informació d'El Confidencial, aquests casos d'espionatge van comptar amb l'autorització del Tribunal Suprem.

ARXIVAT A:
CatalangateEspionatgeParlament Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut