La Generalitat es presentarà com a acusació popular en el cas Catalangate
Aragonès també es querellarà individualment i Quim Torra i Josep Costa demandaran Sánchez perquè volen que es condemni Espanya per l'espionatge amb Pegasus
El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts presentar-se com acusació popular en el cas Catalangate. La portaveu, Patrícia Plaja, ha explicat en roda de premsa que "les poques respostes del govern espanyol són de tot menys convincents".
Per això, diuen, cal aclarir què sabia La Moncloa i per què actua ara, davant el presumpte espionatge a Sánchez i Robles, i no en el cas del suposat espionatge a independentistes catalans. Plaja torna a apuntar cap al govern espanyol perquè assumeixi responsabilitats polítiques.
"Ha estat un espionatge massiu i la Generalitat lluitarà fins al final en aquest escàndol internacional", ha assegurat Plaja. "Encara no hi ha hagut cap explicació que no deixi en una posició pèssima el govern de Pedro Sánchez. Cal assumpció de responsabilitats", hi ha insistit.
A més a més, ha anunciat que els serveis jurídics de la Generalitat continuen treballant per presentar querelles relacionades amb aquest afer d'espionatge. "La violació de drets fonamentals no l'han poguda evitar. Ara els toca moure fitxa, començant per convocar una reunió de presidents que reclamem des de fa dies", ha insistit la portaveu del govern.
Al marge de les diferents querelles que les persones afectades presentin, la Generalitat assegura que es personarà en defensa de les llibertats, la igualtat i els drets de la ciutadania.
A l'acord de govern d'aquest dimarts s'autoritza la compareixença dels advocats de la Generalitat de Catalunya, com a acusació popular, per emprendre les accions legals oportunes en tots els procediments que se segueixin davant de la Fiscalia i dels tribunals relacionats amb el possible espionatge i intromissió en la privacitat, per mitjans tecnològics, de líders polítics, activistes socials, professionals i altres membres de la societat civil.
A més, no es descarta que la Generalitat també es presenti a la causa que està a l'Audiència Nacional sobre l'espionatge a Pedro Sánchez i Margarita Robles.
Aragonès presentarà una querella individual
Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confirmat que presentarà una querella individual per l'espionatge a què ha estat sotmès. Plaja ha explicat que "no cal fer-la ràpid, sinó el millor possible", en referència a quan es presentarà la querella i contra qui.
Després de més de 15 dies de l'esclat de l'escàndol, Pedro Sánchez encara no ha atès la petició del president Aragonès de veure's cara a cara per abordar la qüestió del Catalangate.
La primera resposta va ser la visita del ministre Bolaños a Palau amb la consellera Vilagrà, per calmar els ànims, però per al govern no n'hi va haver prou i va deixar restringides les relacions amb el govern Sánchez i congelada la taula de diàleg. Des d'aleshores, els equips de Sánchez i Aragonès han mantingut contactes que no s'han materialitzat en el calendari.
Aquest dimecres s'inauguren les Jornades del Cercle d'Economia, en les quals està previst que a la primera jornada hi intervingui el president català i divendres hi participi Pedro Sánchez. Ara mateix, no està previst que coincideixin.
Torra i Costa demandaran Sánchez
Paral·lelament a la decisió del govern, l'expresident de la Generalitat Quim Torra i l'exvicepresident del Parlament Josep Costa han anunciat que ja han iniciat el procés per demandar Pedro Sánchez per l'espionatge amb el programari Pegasus.
Consideren que el cap de l'executiu espanyol és el màxim representant i responsable dels serveis d'intel·ligència i, per tant, del que ha passat. La demanda, que es basarà en l'informe publicat per CitizenLab, també va dirigida al govern espanyol.
Amb @JosepCosta demandem el president del govern espanyol i el Consell de Ministres per l'espionatge amb Pegasus. Són els responsables de l'espionatge més important fet els últims anys contra una minoria nacional i han vulnerat els nostres drets.
Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) May 3, 2022
+info: https://t.co/HalvbRZwvd
En un comunicat, expliquen que a partir de l'anàlisi dels seus dispositius institucionals (del govern i del Parlament, respectivament) s'han confirmat 8 infeccions amb Pegasus a l'expresident Torra durant l'any 2020 i 4 a l'exvicepresident Costa l'any 2019, en moments que qualifiquen de "políticament o judicialment sensibles".
Per això ja han presentat i presentaran múltiples denúncies penals, a més d'un requeriment contra el govern espanyol i el seu president; una demanda de protecció dels drets fonamentals, que es presentarà al Tribunal Suprem, i una demanda de vulneració de drets fonamentals contra Espanya davant el Tribunal d'Estrasburg, que es presentarà quan s'hagi resolt o inadmès el recurs d'empara al Tribunal Constitucional.
Així, Torra i Costa busquen que no només hi hagi responsabilitats per la via penal, sinó que es condemni Espanya per aquests fets.
Paral·lelament, Òmnium i la CUP han decidit querellar-se contra la propietària de Pegasus, la israeliana NSO, i demanen diligències per investigar el nivell de responsabilitat de les agències governamentals espanyoles. Anna Gabriel portarà el Catalangate a la justícia suïssa i, divendres, els advocats dels espiats d'ERC, l'ANC, Junts, la CUP i Òmnium van explicar per on passarien les línies mestres de la seva resposta.
El Parlament sí que investigarà Pegasus
A més a més, després que al Congrés PSOE i PP s'hagin aliat per evitar que el Congrés investigui el Catalangate, els grups independentistes i els Comuns han anunciat que faran que se'n creï una al Parlament.
L'objectiu serà conèixer els detalls de l'espionatge, determinar qui ha pres les decisions i si el Tribunal Suprem en tenia coneixement. Per això es demanarà la compareixença de responsables de l'administració de l'Estat.
En vista de les conclusions, la comissió preveu emprendre accions legislatives i judicials. La durada prevista dels treballs és d'un any.