Al ritme actual, d'aquí 30 anys hi haurà més de 30.000 persones centenàries

Catalunya, amb 2.100 persones centenàries, es converteix en un laboratori de vellesa

L'any 2009, a Catalunya hi havia 1.105 persones de cent anys o més; deu any després, el 2019, en són 2.100
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pensions

En els darrers 10 anys a Catalunya hem doblat la xifra d'avis centenaris. L'any 2009, a Catalunya hi havia 1.105 persones de cent anys o més. Al cap de 10 anys, el 2019, en són 2.100. Un de cada tres centenaris té 102 anys o més i la majoria - un 83% - són dones.

Segons els demògrafs, Catalunya és una de les societats més envellides del món. La Montserrat Buquet és una d'aquestes dones centenàries. Té 103 anys i ens explica com és viure a cavall de dos segles:

 

L'esperança de vida actual a Catalunya és de 86 anys per a les dones i 80 per als homes. Només el Japó i Corea del Sud estan en aquestes mateixes condicions. Una situació que obliga la societat a reinventar-se i converteix Catalunya en un dels "laboratoris mundials de vellesa", segons explica Albert Esteve Palós, demògraf i director del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB.

 

 

La idea d'envelliment canvia. No és el mateix una persona de 65 anys avui que fa 50 anys enrere perquè la ciència i la medicina fan viure més anys en millors condicions. Els experts ja parlen de la quarta edat i que el repte serà enorme d'aquí molt poc. Esteve Palós explica que es viurà un fenomen extraordinari: "l'envelliment dels famosos babyboomers", una generació molt nombrosa.

"Podrem reorganitzar les nostres vides d'una manera diferent i podrem trencar els límits d'edat que ens hem marcat, que marquen la frontera entre ser jove i ser vell, adult"

L'envelliment de la població suposa, entre altres coses, un repte econòmic. Quan es va dissenyar l'estat del benestar, es va descriure la tercera edat i la jubilació a partir dels 65 anys, però ara hi haurà molta gent que haurà de cobrar la pensió durant més de 20 anys.

És un fenomen que anirà a més. Al ritme actual, d'aquí 30 anys hi haurà més de 30.000 persones centenàries. I els demògrafs calculen que la meitat del nens nascuts a partit de l'any 2000 arribaran als 100 anys i cada vegada la població serà més vella, per tant es fan la pregunta del milió: qui cuidarà tanta gent gran?

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut