Una parella de persones grans en un banc
Al ritme actual, d'aquí 30 anys hi haurà més de 30.000 persones centenàries

Catalunya, amb 2.100 persones centenàries, es converteix en un laboratori de vellesa

L'any 2009, a Catalunya hi havia 1.105 persones de cent anys o més; deu any després, el 2019, en són 2.100

RedaccióActualitzat

En els darrers 10 anys a Catalunya hem doblat la xifra d'avis centenaris. L'any 2009, a Catalunya hi havia 1.105 persones de cent anys o més. Al cap de 10 anys, el 2019, en són 2.100. Un de cada tres centenaris té 102 anys o més i la majoria - un 83% - són dones.

Segons els demògrafs, Catalunya és una de les societats més envellides del món. La Montserrat Buquet és una d'aquestes dones centenàries. Té 103 anys i ens explica com és viure a cavall de dos segles:

 

L'esperança de vida actual a Catalunya és de 86 anys per a les dones i 80 per als homes. Només el Japó i Corea del Sud estan en aquestes mateixes condicions. Una situació que obliga la societat a reinventar-se i converteix Catalunya en un dels "laboratoris mundials de vellesa", segons explica Albert Esteve Palós, demògraf i director del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB.

 

 

La idea d'envelliment canvia. No és el mateix una persona de 65 anys avui que fa 50 anys enrere perquè la ciència i la medicina fan viure més anys en millors condicions. Els experts ja parlen de la quarta edat i que el repte serà enorme d'aquí molt poc. Esteve Palós explica que es viurà un fenomen extraordinari: "l'envelliment dels famosos babyboomers", una generació molt nombrosa.

"Podrem reorganitzar les nostres vides d'una manera diferent i podrem trencar els límits d'edat que ens hem marcat, que marquen la frontera entre ser jove i ser vell, adult"

L'envelliment de la població suposa, entre altres coses, un repte econòmic. Quan es va dissenyar l'estat del benestar, es va descriure la tercera edat i la jubilació a partir dels 65 anys, però ara hi haurà molta gent que haurà de cobrar la pensió durant més de 20 anys.

És un fenomen que anirà a més. Al ritme actual, d'aquí 30 anys hi haurà més de 30.000 persones centenàries. I els demògrafs calculen que la meitat del nens nascuts a partit de l'any 2000 arribaran als 100 anys i cada vegada la població serà més vella, per tant es fan la pregunta del milió: qui cuidarà tanta gent gran?

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut