La robòtica, l'automatització i l'aprenentatge de les màquines donen fruits a la indústria

Catalunya, cap a la indústria 4.0: robòtica, intel·ligència artificial i big data

La quarta revolució industrial creix amb força a Catalunya, on les empreses que s'hi dediquen s'han multiplicat per tres en cinc anys
Cristina Herranz Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

A Catalunya hi ha 1.100 empreses que ofereixen serveis en indústria 4.0, el triple que el 2017, segons un estudi recent. La quarta revolució industrial, també coneguda com indústria 4.0, està canviant la forma amb què els negocis operen i els entorns en què es veuen obligats a competir.

La indústria 4.0 està marcada per l'aparició de noves tecnologies com la robòtica, l'analítica de dades, la intel·ligència artificial, la nanotecnologia o la internet de les coses, entre d'altres. Les empreses han d'identificar quines tecnologies poder satisfer millor les seves necessitats per invertir-hi i no perdre quota de mercat.

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, és proveïdor de tecnologia innovadora a les empreses per donar resposta a les seves necessitats d'innovació. Dona suport a projectes i ofereix formació per ajudar les empreses catalanes a pujar al tren de la indústria 4.0.

"Valor afegit", dona a conèixer 3 projectes d'empreses catalanes què han tingut el suport d'Eurecat.


Robòtica mòbil per fer fàbriques més flexibles i intel·ligents

L'empresa catalana Kivnon està especialitzada en el disseny i fabricació de robòtica mòbil autònoma, molt implantada en la indústria de l'automoció i, cada vegada més en les àrees de logística de molts negocis.


D'entre els projectes recents, destaca un robot mòbil que segueix un recorregut marcat a terra, a través de sensors, capaç d'aturar-se quan detecta moviment o un obstacle i esquivar-lo seguint una ruta. També un robot autònom que es pot controlar des d'un mòbil.

Xavier Monells, director de gestió de productes de Kivnon explica que es pot moure el robot per un magatzem perquè aprengui per on ha d'anar: "ell aprèn per l'àrea que s'ha de moure i pot portar els materials a l'operari sense necessitat de posar cap marca a terra ni cap element addicional".

Altres robots són capaços d'arrossegar fins a 6 tones de pes, l'equivalent a 4 o 5 cotxes. L'objectiu és fer fàbriques més flexibles i intel·ligents. Ara, el repte és introduir-se en negocis més petits, capaços d'adaptar-se a la quarta revolució industrial, l'anomenada indústria 4.0.

Automatitzar i digitalitzar els processos productius és imprescindible per ser competitiu. Pere Padrós, responsable d'innovació de Kivnon: defensa que tecnologies com la robòtica mòbil ajuden que la indústria no marxi del país: "És molt important ser cada cop més competitius a nivell tecnològic per poder competir amb indústries d'altres països. Això no vol dir que hi hagi d'haver menys plantilla, sinó que la plantilla ha d'estar cada cop més ben preparada".


Intel·ligència artificial i big data per optimitzar la curació d'embotits

Fins a 20 tones de fuets i llonganisses es fan diàriament a la planta de Splendid Foods, a Seva, a Osona. Aquest grup d'alimentació dedicat a l'elaboració d'embotits curats aposta per la innovació per millorar el procés productiu i la qualitat del producte. Han invertit 30 milions d'euros en els últims 12 anys, bona part dels quals per robotitzar tots els processos: picat, embotiment, assecat i envasat.


David Garcia-Gassull, gerent de Splendid Foods, assegura que la tecnologia els serveix per tenir el control de tot: "Tenim un sistema de traçabilitat des de l'inici de la recepció de les carns en totes les expedicions, amb un control exhaustiu de tots els moments, amb quins operaris estan treballant, en quines seccions, com es belluga la mercaderia, on és el producte, com ha estat tractat".

"Monitoritzem permanentment tot el procés productiu fins a la seva expedició, per tant podem tenir una traça real i podem sectoritzar i analitzar com podem millorar els processos en aquest sentit."

Com a indústria 4.0, l'empresa ha engegat un projecte en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat. Incorporant intel·ligència artificial, internet de les coses i analítica de dades, s'ha utilitzat un sistema de monitoratge amb més de 300 sensors a l'assecador, fet que els ha permès que el procés de curació sigui més ràpid i augmentar la quantitat de producte.

Segons el responsable d'indústria 4.0 d'Eurecat, Jordi Palmiola, la innovació és clau per ser competitius: "Facilita que les empreses catalanes mantinguin la fàbrica a casa nostra de forma competitiva. Fins i tot afavoreix també la relocalització. Facilita que empreses que en el passat van enviar la fàbrica a un país amb una mà d'obra amb un cost més baix puguin relocalitzar la fàbrica a casa nostra mantenint una eficiència en el cost". 

La incorporació de tecnologia avançada ha permès a Splendid Foods augmentar la producció i fer-ho amb la mateixa plantilla. David Garcia-Gassull: "La tecnologia ha anat evolucionant en el transcurs dels últims anys i les empreses ens hi hem d'anar adaptant. Ho hem de veure també com una forma de donar suport a la forma de treballar del treballador i canviar la seva aportació de valor per poder-lo destinar a altres tasques".

Per a Jordi Palmiola hi ha compatibilitat entre robot i persona: "Cadascun dels dos fa el que se li dona millor. Per exemple, els robots faran millor les tasques repetitives, més acotades, amb menys variabilitat. I a les persones se'ns donen millor les tasques més creatives, som capaços de fer excepcions en un moment donat..."


Analítica de dades i IA en un projecte pilot de manteniment predictiu

Masats dissenya, fabrica i comercialitza rampes d'accés per a persones amb mobilitat reduïda i portes lliscants automàtiques, que s'instal·len en autobusos i trens.

Ara, l'empresa fa un pas més i, amb el suport del Centre Tecnològic Eurecat, porta a terme un projecte pilot utilitzant anàlisi de dades i intel·ligència artificial (IA). Està treballant en un projecte de manteniment predictiu que consisteix a predir futurs errors dels equips. Quan la maquinària presenta algun senyal de soroll o vibració, uns sensors recullen les dades.

"Això permet reduir les avaries i garantir que l'usuari sempre es trobarà amb portes que s'obren i es tanquen", explica Marc Ball-Llosera , responsable del projecte de Manteniment Predictiu de Masats.


Introduint aquesta tecnologia avançada, l'empresa és conscient que la indústria 4.0 requereix nous perfils tècnics a l'empresa. Frederic Soler, gerent de Masats: "Cada cop més som més persones amb més qualificacions tècniques. El que sí que és important és que siguem persones que tenen una visió sistèmica, no centrats en la part mecànica o de control de qualitat, sinó que tinguin una mirada àmplia. I si són especialistes en alguna àrea, que tinguin la voluntat de treballar en equips i alimentar-se d'altres persones que aporten altres coses al projecte".

Justament, Eurecat ofereix formació i suport en projectes d'innovació a empreses que volen fer la transició a la indústria 4.0, en un moment en què ja s'avança cap a la indústria 5.0. Segons Jordi Palmiola, es tracta de "posar el treballador al centre. La indústria 5.0 és una evolució de la 4.0 que pretén que la indústria sigui una font de prosperitat, també de cura del medi ambient -es vol donar més importància a la sostenibilitat-, i també centrar-se en el benestar dels treballadors".

ARXIVAT A:
Tecnologia Internet Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut