Catalunya compleix per primer cop tots els objectius d'estabilitat fiscal
Complir el nivell de dèficit que va impulsar Montoro supera el primer escull per al retorn de la paga extra pendent dels funcionaris o per plantejar la jornada de 35 hores a la funció pública
Per primer cop des que es va aprovar la llei d'estabilitat pressupostària, l'any 2012, Catalunya compleix amb els tres objectius que marca la norma: dèficit, deute públic i regla de despesa.
Segons ha certificat el Ministeri d'Hisenda, el 2018 ha estat el primer en què la regla de despesa s'ha ajustat al previst: un 1,6%, molt per sota del límit del 2,4%. La regla de despesa, impulsada pel llavors ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, impedeix que la despesa creixi per sobre d'un indicador determinat.
Els aleshores secretari i ministre d'Economia, Pere Aragonès i Cristóbal Montoro, durant el Consell de Política Fiscal i Financera del desembre del 2016 (ACN)
Un cop complerta aquesta regla fiscal, se supera el principal escull que hi havia perquè el govern pugui tornar als treballadors públics el 30% de la paga extra del 2013, que quedava pendent. També obre la porta, com ja estan fent algunes comunitats autònomes, a plantejar la jornada laboral de 35 hores a la funció pública, com reclamen els sindicats.
Pel que fa als altres objectius, el de deute es complia des de l'any 2016, i el de dèficit, des del 2017. Precisament, això, juntament amb la reducció dels terminis de pagament als proveïdors, ha permès a la Generalitat deixar de finançar-se a través del Fons de Liquiditat Autonòmic, el FLA, i fer-ho amb el Fons de Facilitat Financera, que implica menys controls per part d'Hisenda.
Menys burocràcia
De fet, el compliment dels tres objectius d'estabilitat fiscal es tradueix, d'entrada, en menys paperassa, ja que la conselleria deixa d'estar obligada, per exemple, a enviar anualment els seus plans economicofinancers, que després havia d'aprovar el ministeri. Segons el Departament d'Economia, implica, per tant, "més sobirania financera i més credibilitat de les finances catalanes als mercats internacionals".
El que es manté invariable són els controls reforçats que va imposar Montoro el 2015, per impedir que es destinessin diners públics al referèndum. Uns controls que, de moment, l'actual ministra d'Hisenda en funcions no s'ha plantejat aixecar.
Andalusia, Múrcia i València, les que més incompleixen
Pel que fa a les altres comunitats, la major part han millorat el seu compliment dels objectius. Andalusia és l'única que supera el límit de deute i una de les quatre que incompleixen també la regla de despesa, juntament amb les Balears, Múrcia i València. Aquestes dues últimes són les úniques que han sobrepassat l'objectiu de dèficit. Són, casualment, les més perjudicades per l'actual model de finançament, que ja s'hauria d'haver reformat fa cinc anys.
- ARXIVAT A:
- Finançament autonòmic