
Catalunya debuta com a Regió Mundial de la Gastronomia amb un sopar d'estrelles Michelin a Madrid
Catalunya dona el tret de sortida als actes d'aquest any per promocionar la cuina catalana arreu del món amb un sopar de xefs reconeguts en el marc de la fira de turisme Fitur
Calamar amb caviar i brou de pollastre del Prat; gamba blanca de Palamós, musclos del Delta i bou de mar; pèsols del Maresme amb salsa de pernil ibèric i engrunes. Aquests són alguns dels plats triats en el còctel sopar que ha servit de palanca de llançament dels actes en motiu de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 que s'ha fet en el marc de la Fira Internacional de Turisme (Fitur), a Madrid.
Els artífexs del menú són una tria dels cuiners catalans de referència: els germans Sergio i Javier Torres de la Cocina Hermanos Torres i Fina Puigdevall i Martina Puigvert del Restaurant Les Cols d'Olot.
Han completat el repartiment el mestre pastisser Oriol Balaguer que ha fet les postres, entre elles un pastís de crema catalana amb esponjós de nata, mousse de xocolata i pa de pessic de carquinyoli.
Tot regat amb una selecció de vins de Marta Cortizas, sommelier del restaurant El Celler de Can Roca.

Talent, creativitat i tradició
La tria dels plats ha exemplificat els valors que distingeixen la cuina catalana; el talent, la creativitat i la tradició, i que la posicionen com a un referent a nivell internacional. Una cuina reconeguda pel prestigi que li atorguen la setantena d'estrelles Michelin repartides entre una seixantena de restaurants.
Catalunya també pot presumir de dir que ha tingut tres restaurants amb el títol del millor del món, ho van ser El Bulli i El Celler de Can Roca i ara ho és el Disfrutar.
Cuina d'avantguarda amb productes de proximitat
Però què té la cuina catalana que la fa mereixedora de tant reconeixement? Fina Puigdevall, xef del restaurant Les Cols d'Olot, que compta amb dues estrelles Michelin, considera que la clau està en "la inspiració en la natura i els seus productes per fer una cuina d'avantguarda però arrelada a la tradició".
La seva filla i deixeble als fogons, Martina Puigverd, destaca el valor del llegat culinari que "passa de generació en generació i com aquesta cuina connecta amb les emocions i el territori".
També els germans Torres amb restaurant al barri de les Corts de Barcelona i amb tres estrelles Michelin posen el producte al centre d'una cuina amb "identitat i personalitat pròpia" i esperen que "la distinció de Catalunya com a regió Mundial de la Gastronomia serveixi d'altaveu per reivindicar-la i impulsar-la".
La gastronomia, punta de llança de l'oferta turística
L'objectiu és impulsar Catalunya com a destí gastronòmic per consolidar-la com a primera destinació turística d'Espanya.
Actualment, és la comunitat autònoma que ingressa més pel turisme internacional, un 19% del total d'Espanya.
Pel que fa a la generació de riquesa el sector del turisme representa a Catalunya entre un 12% i un 14% del PIB i entre el 15% i el 16% de l'ocupació.
Illa, primer president de la Generalitat que va a Fitur
Salvador Illa ha participat de la inauguració de Fitur, la fira de turisme que es fa a Madrid i que per primera vegada ha trepitjat un president de la Generalitat.
Segons Illa, "Catalunya està fent les coses bé amb el turisme, però existeix el risc de morir d'èxit i per això cal buscar l'equilibri territorial i la sostenibilitat econòmica i mediambiental per excel·lir en la qualitat".
- ARXIVAT A:
- GastronomiaTurisme