
Catalunya és a la cua en execució pressupostària estatal amb només un 20% de la despesa prevista
De tots els diners que l'Estat tenia pressupostats per invertir a Catalunya durant els primers sis mesos del 2024, només se'n van gastar un 20%, és a dir, 456 milions d'euros. Són les dades que l'Estat ha deixat de fer públiques a través de la seva pàgina web, i a les quals han tingut accés Catalunya Ràdio i TV3.
Una execució molt baixa, que fa que Catalunya se situï a la cua en termes percentuals de totes les comunitats autònomes, segons les dades de l'informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE).
Dit d'una altra manera, és on l'Estat menys diners va gastar en relació als milions que tenia pressupostats (això no passa en termes absoluts, on és la tercera on més diners s'han destinat).
Madrid i Catalunya, cara i creu
Però aquest 20% d'execució pressupostària a Catalunya alerta, una vegada més, d'un problema endèmic: que el que es pressuposta any rere any queda en paper mullat, tot i els anuncis d'augments inicials.
Un dels arguments que s'al·leguen des de l'administració per justificar la baixa execució dels primers sis mesos és que durant la segona part de l'any augmenta considerablement. I en part és cert: l'execució augmenta substancialment l'última part de l'any quan s'acaben de concloure molts projectes.
Però sobta la comparativa amb comunitats homologables en termes pressupostaris com Madrid, on l'execució supera el 57% amb 694 milions d'euros. Quan acaba l'any, aquesta diferència segueix.
El cas català també el pateixen d'altres com Andalusia, que és la segona comunitat que més diners rep en termes absoluts, però que també té una execució molt baixa, del 23%, lluny de la mitjana estatal, que se situa en un 34%.
Justament, el País Valencià, la quarta comunitat que més diners rep després de Madrid, Andalusia i Catalunya, se situa en aquesta mitjana, amb una execució del 34%.
Com que els pressupostos estan prorrogats, la xifra inicialment pressupostada és la dels últims comptes aprovats, tal com ja va passar amb anteriors pròrrogues com les del 2020 i el 2021.
Millora l'execució, però no prou
Una de les banderes que el govern socialista de Pedro Sánchez ha aixecat des del principi, i que li ha funcionat en termes electorals, és capgirar el paper de confrontació que va haver-hi amb el PP durant la dècada passada. Des de l'àmbit polític, pressupostari i d'infraestructures.
I si es compara amb l'any anterior, els diners que l'Estat inverteix a Catalunya han augmentat, però no prou per tenir una execució homologable a altres comunitats.
L'Estat va executar més diners que el primer semestre de l'any passat, 86 milions més (un 23% més), un augment de quatre punts percentuals pel que fa a l'execució, la xifra més alta dels darrers set anys a aquestes altures.
El gruix de diners pendents d'invertir són d'infraestructures, com els que s'han pressupostat per millorar el funcionament de Rodalies.
Adif i Renfe només executen un 17,5% del pressupostat
El ritme d'execució punxa, sobretot, en la carpeta d'infraestructures. A Catalunya, entre gener i juny del 2024, Adif només va executar un 16,7% del pressupostat per a tot l'any (181 milions d'una inversió inicial de 1.081 --sense sumar-hi l'alta velocitat--) i l'operadora Renfe no va superar el 23% d'execució (34 milions dels 151 previstos).
Si se sumen les dues partides, la conclusió és que l'execució pressupostària ferroviària a Catalunya només va ser d'una sisena part del total del previst (un 17,5%) mentre que el grau de compliment a la Comunitat de Madrid, per exemple, va ser del doble (un 34,9%).
La tònica no és nova i se suma a la tendència dels últims anys, on la despesa real d'Adif i Renfe a Catalunya s'ha situat sempre, de mitjana, per sota de la meitat dels diners projectats.
Un clar exemple és el cas d'Adif, que tot i doblar el ritme d'execució entre el primer semestre del 2023 i el del 2024, només va passar del 8% al 16% de compliment, una xifra irrisòria que demostra la falta crònica d'execució de les inversions estatals a Catalunya.
La polèmica de les dades: no es vol fer públic
Aquestes dades són la galleda d'aigua freda que aigualeix molts dels anuncis i discursos de governs d'un color o altre des del govern central. Per això, el govern espanyol les amaga i va decidir deixar de fer-les públiques i accessibles fa dos anys.
De fet, les darreres que hi ha penjades per a tothom són les del juny del 2022. Els informes següents els han hagut de demanar partits polítics a través d'una petició de transparència al registre del Congrés dels Diputats.
La data de publicació tampoc és, en molts casos, aleatòria.
Aquesta vegada, l'elecció d'un divendres previ a Setmana Santa no és casualitat. I més quan la successió de polèmiques sobre els presumptes diners o tractes de favor cap a Catalunya per part del govern socialista han estat continus, des del 25% d'ajudes per combatre els aranzels, fins a la condonació del deute autonòmic.
La prova és que la publicació d'aquestes dades abans apareixia al calendari de publicacions anuals del Ministeri d'Hisenda, com es pot comprovar en aquest enllaç del 2023 a l'apartat de publicacions semestrals.
Però ni al calendari del 2024 ni al calendari del 2025 hi apareix com a publicació prevista, de manera que se n'ha eliminat el caràcter públic i obert si no és a través de mitjans de comunicació mitjançant una petició de transparència.
Així i tot, el Ministeri de Transports assegura a 3Cat que la inversió executada en el seu àmbit durant tot el 2024 a Catalunya és de 1.227,8 milions d'euros. Suposa un 27,75% més respecte a l'any anterior i situaria Catalunya com la primera en execució.
Madrid, en canvi, tancaria la classificació amb 967 milions d'euros executats pel Ministeri de Transports, un 27,1% menys que el 2023. El ministeri, però, no ha facilitat les dades d'inversions desglossades, fet que fa que encara no es pugui saber quina quantitat d'aquestes inversions són, per exemple, al sistema ferroviari català.
- ARXIVAT A:
- Pressupostos Generals de l'Estat