Catalunya es manté a la cua de l'execució de la inversió de l'Estat: consulta el mapa
- TEMA:
- Finançament autonòmic
La inversió real de l'Estat a Catalunya queda sistemàticament per sota de la pressupostada, i les dades de l'últim any i mig no en són l'excepció.
En el primer semestre del 2023, l'execució del pressupost a Catalunya va ser del 16% del previst, segons xifres que ha avançat el diari Ara. Són números per sota de la mitjana espanyola, que té un grau d'execució també baix, del 21%, tenint en compte tota la inversió.
A la Comunitat de Madrid, la inversió real durant la primera meitat del 2023 va arribar al 52%.
Xifres "irrisòries" segons la Generalitat
Són unes xifres "irrisòries" en paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha demanat a l'Estat transparència a l'hora d'informar del grau d'execució de la inversió.
Aquestes eren unes xifres públiques, però el ministeri ha deixat de publicar-les. Les dades conegudes ara apareixen en els informes enviats al Congrés. Aragonès ha demanat canvis per corregir el dèficit fiscal. En aquest sentit, està previst que aviat el govern formuli la seva proposta de "finançament singular" per a Catalunya.
Per la seva banda, la portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha defensat que la dada d'execució del 16% durant el primer trimestre del 2023 és "parcial" i que cal esperar al balanç global de l'any. A més, assegura que en els sis anys de govern de Pedro Sánchez s'ha invertit un 50% més que en els darrers sis anys de govern del Partit Popular.
Compliment del 43% l'any 2022
L'altre informe que s'ha conegut aquest dilluns recull també números que quedaven pendents de conèixer. En concret, el tancament de l'exercici del 2022. Segons l'informe, al qual ha tingut accés TV3, el grau de compliment de les inversions pressupostades per l'Estat a Catalunya és del 42,9%.
En concret, dels 2.200 milions d'euros previstos, aproximadament, se'n van invertir realment uns 946 milions. La xifra que consta a l'informe és més alta, perquè inclou també el pagament de l'estat a Abertis pel final de la concessió de l'AP-7. Van ser 1.070 milions d'euros, que, sumats a la inversió real, donarien una xifra molt més alta, d'uns 2.016 milions d'euros, i un grau d'execució més alt.
Però entitats com la Cambra de Comerç de Barcelona ja van avisar en el seu moment --quan es va conèixer el número del primer semestre del 2022-- que aquest import s'havia de descomptar de la xifra total, perquè no és una inversió nova.
El grau d'execució per comunitats
Per comunitats autònomes, durant el 2022, el grau de compliment més baix va ser a l'Aragó, amb un 36,95% d'obra executada, i després ja ve Catalunya, amb un 42,9%. En el grup de les comunitats amb menys inversió real hi ha també Andalusia, amb un 44,4%, Cantàbria (58%) i les illes Canàries (65,8%).
En canvi, les Illes Balears (80,6%) i el País Valencià (83,8%) mostren un grau de compliment més alt que en anys anteriors.
Per la banda alta destaca, sobretot, la Comunitat de Madrid, amb un grau d'execució del 179%; és a dir, els organismes de lEestat hi van executar més obra de la que estava pressupostada. I això sense comptar els gairebé 3.900 milions d'euros d'inversió no regionalitzable (un 90% de compliment), que en moltes ocasions s'executa també a Madrid.
Per capítols, l'execució pressupostària a la Comunitat de Madrid de l'any 2022 es veu a primera vista en àmbits com el Ministeri de Justícia (1.844% d'execució, de 6,5 milions previstos a gairebé 120 milions), i també als ministeris de Defensa (1.199%) o Interior (871%) o Transició Ecològica (3.690%).
També s'executa més inversió a Adif (de 51 milions d'euros pressupostats als 98 milions reals), al grup Enaire (157%) o, per exemple, al Teatro Real, amb una inversió de 78 milions d'euros (quan el pressupost assignat no arribava al milió d'euros).
- ARXIVAT A:
- Finançament autonòmic