El catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, durant la presentació de l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA
El catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, durant la presentació de l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA

Catalunya mostra un "primerenc" canvi de model econòmic amb més indústria i menys dependència del turisme, segons BBVA

Actualitzat

ACN Barcelona - L'economia catalana mostra un "primerenc" canvi de model productiu gràcies al sector manufacturer. Així ho indica l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, elaborat pel catedràtic d'Economia de la UAB Josep Oliver. L'estudi explica que el 2023 el creixement d'aquesta indústria va ser superior al dels serveis privats -els que tradicionalment han estat el "motor" de la recuperació després de la covid-19-. Oliver ha detallat que això "apunta" a una "menor dependència" de les activitats vinculades al turisme, tot i que aquestes encara tenen un pes important. L'estudi conclou que durant l'any passat Catalunya va recuperar els nivells de PIB del 2019 gràcies a l'impuls de les comarques de la costa de Barcelona i Girona i va tancar el "cicle pandèmic".

El catedràtic emèrit de la UAB ha assegurat que l'observat en els primers mesos del 2024 "confirma" aquest incipient canvi de model productiu i l'ha atribuït al bon comportament de les exportacions (cal recordar que el 2023 les vendes catalanes a l'exterior van marcar rècord, superant els 100.000 milions d'euros). Oliver ha explicat que en els anys previs a la pandèmia ja s'entreveia aquesta tendència amb millores en la indústria, però la covid-19 ho va "enfonsar tot". Per zones, ha detallat que el canvi ha estat "particularment evident" a l'àrea de Barcelona.

L'estudi precisa que el 2023 el valor afegit brut (VAB) de la indústria va créixer un 3,5% (lluny de la caiguda de l'1,6% del 2022) i els serveis van mostrar una "notable frenada", amb un augment del 3,1%, lluny de "l'extraordinària" alça del 9,5% registrada el 2022. La construcció es va alentir un 1,8% i el sector primari va caure un 17,6%. Oliver ha restat importància a la caiguda de l'agricultura i l'ha atribuït als efectes de la sequera i l'alça de preus de les primeres matèries i l'energia. "Hauria de preocupar si el model de productiu no fos l'adequat, i això no és així", ha valorat.

L'economia catalana deixa enrere la pandèmia

L'anuari del BBVA ressalta que durant el 2023 Catalunya va superar per primer cop des de l'esclat de la covid-19 els nivells de PIB prepandèmia. Malgrat que el creixement de l'economia, del 2,6% (ja ho va confirmar l'Institut d'Estadística de Catalunya al març) va ser "sensiblement menor" que el del 2021 i el 2022, el document destaca que en l'últim any va ser "més sòlid" respecte d'exercicis anteriors i més elevat que la mitjana de la zona euro. Oliver ha recordat que superar els registres prepandèmia era el "repte" que tenia l'economia catalana en els últims anys.

Pel que fa a l'anàlisi territorial, si s'observa el període 2019 - 2023, les comarques de Girona van ser les que més s'han recuperat del "xoc" que va suposar la covid-19, amb la Garrotxa, el Gironès i el Pla de l'Estany liderant l'avenç. En segon terme es va situar l'àrea de Barcelona, sobretot el Baix Llobregat i el Vallès Occidental; i Lleida va superar lleugerament els registres prepandèmia. En canvi, l'estudi assegura que a les comarques de muntanya (Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i la Val d'Aran) encara noten els "estralls" de la covid.

En termes de valor afegit brut (VAB), Catalunya va créixer un 2,9% el 2023 respecte de l'any anterior. Aquest augment va ser "més intens" a les vegueries de la costa, sobretot al Camp de Tarragona (+3,2%), les comarques de Girona (+3%) i l'àrea metropolitana de Barcelona  (+2,9%). En menys mesura van créixer les Terres de l'Ebre (+2,7%), les comarques centrals (+2,6%), el Pla de Lleida (+2,1%) i el Pirineu (+2%).

Anar al contingut