Catalunya, on hi ha més dones en situació de prostitució: radiografia dels anuncis sexuals
- TEMA:
- Prostitució
Accedim a una de les pàgines web on proliferen anuncis de dones que ofereixen serveis sexuals presencials. Només en una d'aquestes pàgines, n'hem comptabilitzat almenys un centenar en una capital de comarca, d'uns 40.000 habitants, a més de 100 quilòmetres de Barcelona.
Contactem amb una vintena llarga de dones que apareixen a la web. La majoria asseguren que tenen llogada una habitació en pisos compartits dedicats a la prostitució. La Kharla és catalana, té 34 anys i està molt ben posicionada a la web. Anuncia els seus serveis de manera clara i directa.
Assegura que treballa per compte propi, paga 250 euros a la setmana per una habitació en un pis compartit i gestionat per un particular d'origen espanyol. Totes les dones del pis es dediquen a la prostitució.
En el seu cas, assegura que fa cinc anys que s'hi dedica per motius personals i perquè no té cap altra opció laboral. A través de la xarxa, va contactar amb persones vinculades al món de la prostitució i s'hi va introduir. Diu que no té cap proxeneta que la controli.
El perfil de l'Eva apareix a la mateixa web. És d'origen sud-americà, però declina assenyalar el país. Ella manté que no ha estat mai víctima de tràfic amb explotació sexual, però assegura que hi ha companyes que hi han passat: La noia vol un contracte, salvar la família, creu que hi ha una oportunitat real i, quan arriba aquí, se sent explotada sexualment i pressionada per pagar el deute i després se'n penedeix".
"Els proxenetes et diuen que et volen ajudar, però, en realitat, és mentida"
Tot i que les dues dones asseguren que no depenen de cap proxeneta, admeten que tenen companyes que es prostitueixen sense llibertat i coaccionades per una organització criminal. Una realitat que sempre ha estat difícil de visibilitzar i de quantificar i que, alhora, denota la importància de disposar d'estudis oficials.
Segons l'informe global de tràfic de persones 2022 de l'ONU, l'explotació sexual continua sent una de les principals finalitats del tràfic de persones (prop del 40%). La majoria de víctimes del tràfic (6 de cada 10) són dones i nenes.
A Espanya, segons el centre d'intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, les dones i nenes són el 97,6% de les víctimes d'explotació sexual.
Un estudi pioner, però amb llacunes
Un estudi del Ministeri d'Igualtat ha analitzat anuncis de prostitució de dones a pàgines web que ofereixen serveis sexuals presencials.
En l'informe, s'exclouen els anuncis de cibersexe i els vídeos de contingut sexual. Tampoc es tenen en compte les dones dels locals de pública concurrència --l'eufemisme administratiu dels prostíbuls-- ni de la via pública. Tot i així aporta dades d'una població invisibilitzada i de difícil accés.
La metodologia ha consistit a extreure més de 650.000 dades de pàgines web de prostitució combinada en tècniques de Big Data i anàlisi massiva de dades.
L'estudi identifica 114.576 dones diferents i, d'aquestes, alerta l'informe, un 80% podrien estar en risc de tràfic amb explotació sexual (92.496 dones) i gairebé un 7% (9.000) en risc molt elevat.
Aquest risc s'analitza en funció de diversos criteris que marca l'OSCE, l'Organització per a la Seguretat i Cooperació d'Europa: la novetat, la disponibilitat, els trets de personalitat, l'exotisme, els serveis que presten o fotografies que s'inclouen a l'anunci.
La radiografia de la prostitució
L'informe aporta dades de l'edat i la procedència. Pel que fa a l'edat, el 60% de les dones que estan en situació de prostitució tenen de 18 a 36 anys. De 37 a 45 anys, són el 7% i de 46 a 55 anys, un 1%. L'estudi assenyala que en el 31% dels anuncis no s'hi reflecteix l'edat.
Amb relació a la procedència, el 51% són llatines, el 16% europees i del 29% no se'n tenen dades fiables. Pel que fa a les nacionalitats, Colòmbia encapçala el nombre de dones amb un 28%, seguit d'Espanya amb un 13% i el Brasil i Veneçuela amb un 5%.
El Ministeri ha presentat un avançament de l'estudi que també assenyala les comunitats autònomes amb una major taxa de dones en situació de prostitució per cada 10.000 dones majors d'edat. Balears és la comunitat que encapçala un nombre més gran de dones amb 121 per cada 10.000; la segueix Catalunya amb 103 i València amb 73.
La mitjana d'Espanya és de 56 dones en situació de prostitució per cada 10.000 dones majors d'edat.
Una de les dades que crida l'atenció és, per exemple, que un mateix número de telèfon serveix per contactar amb 363 dones diferents. Igualment, de la mostra estudiada, hi ha 9.027 anuncis amb telèfons associats a més de 100 dones diferents per cada número.
Segons la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, que va avançar el macroestudi sobre tràfic, explotació sexual i prostitució de dones a l'Estat, assegura que "del que no se'n parla, no existeix".
"És necessari tenir una xifra aproximada d'una població oculta i de difícil accés com són les dones i nenes víctimes de tràfic, explotació sexual i prostitució, per conèixer la magnitud del problema i, en conseqüència, abordar-lo des de les polítiques públiques"
Redondo ha afegit que es tracta d'una aproximació quantitativa que contribueix al coneixement del sistema prostitucional a Espanya.
Les entitats: "Diagnosi sí, recursos també"
TV3 ha contactat amb diverses entitats que dediquen programes d'acompanyament tant a dones prostituïdes com a víctimes de tràfic d'explotació sexual. Totes coincideixen a afirmar que l'estudi és un esforç per tenir dades d'una situació invisibilitzada però que, a l'espera d'analitzar-lo quan es publiqui íntegrament, presenta llacunes perquè només mostra una part de la realitat.
La coordinadora del programa dona de la Fundació Apip-Acam, Natàlia Massé, assegura que "l'informe mostra que hi ha moltes dones que poden ser víctimes de tràfic d'explotació sexual, però també de violència masclista i amb una gran vulnerabilitat".
"El que detectem és que hi ha molta irregularitat administrativa i això aboca aquestes dones a una situació de pobresa i vulnerabilitat"
Què hi ha darrere de la xifra de 300 dones i un sol número?
Pel que fa a la dada que a través d'un mateix número de telèfon s'anuncien més de 300 dones diferents, la referent de l'equip de treball de dones treballadores sexuals de la Creu Roja, Ester Padrol, assenyala que "a partir de la llei del govern espanyol anomenada del 'només sí és sí' es van penalitzar i prohibir els anuncis a les pàgines web i moltes de les dones que atenem ens diuen que accedeixen a pàgines de contactes a través d'agència de publicitat. Per tant, és normal que hi hagi un mateix número per moltes dones".
Per contra, la Cèlia López, especialista de Metges del Món, considera que això pot provar casos de tràfic d'explotació sexual perquè "aquest mateix número pot ser el d'una persona concreta (propietari d'un club o d'un pis) que gestiona els anuncis de les dones que explota".
En tot cas, les entitats no estan sorpreses per les dades, però mantenen la seva preocupació perquè aquest macroestudi vagi acompanyat d'un pla de treball sobre la realitat dotat dels recursos necessaris.
- ARXIVAT A:
- Prostitució Drets humans