Catalunya perd un de cada quatre litres d'aigua potable pel mal estat de les canonades

Molts ajuntaments no tenen prou diners per reparar totes les fuites d'una xarxa molt antiga i malmesa

Clàudia RamosActualitzat

Catalunya perd, de mitjana, un 25% de l'aigua potable que circula per les canonades. Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, la xarxa perd 134 hectòmetres cúbics cada any.

És com si un cop l'any es llancessin a la claveguera tres quartes parts de l'aigua del pantà de Sau, una dada que encara és més preocupant en un moment de sequera extrema com l'actual.

La setmana passada, el govern va anunciar una inversió de 50 milions d'euros perquè els municipis millorin la xarxa de canonades, molt envellida i malmesa. L'avaria principal són les fuites provocades pels canvis de pressió, un problema generalitzat a la majoria de municipis.

Olot supera la mitjana catalana: perd un 40% de l'aigua potable disponible, i la xifra s'enfila fins al 50% a Corbera de Llobregat.

A Santa Coloma de Gramenet, una fuita que encara no s'ha arreglat perd un litre d'aigua potable cada segon des de finals de l'any passat. L'alcaldessa, Núria Parlon, demana que mentre no es resolgui qui n'ha de pagar la reparació, s'aprofiti l'aigua per a usos urbans, com la neteja de carrers o el reg de parcs i jardins. Però la realitat és que la fuita segueix rajant i perdent, cada dia, la mateixa quantitat d'aigua que consumeixen 1.000 colomencs.

És un cas similar al de Badalona, on una fuita fa 17 anys que perd dos litres d'aigua per segon. Allà ja s'hi va construir una séquia i un dipòsit per reconduir-la, però per tenir l'avaria resolta, la companyia assegura que caldrà esperar, com a mínim, tres anys.

Alguns municipis tenen una xarxa molt antiga i molt cara de reparar. És el cas de Girona, que perd un 20% de l'aigua que entra als dipòsits. Però no tot és culpa de les fuites. Segons el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, el frau hidràulic --les persones que es connecten a la xarxa sense un comptador-- infla aquesta xifra.

Solsona és un altre municipi amb les canonades molt malmeses. L'alcaldessa, Judit Gisbert, assegura que "és impossible" substituir tota la xarxa perquè no tenen prou diners. Aquestes últimes setmanes, amb l'alarma per sequera, han realitzat diversos talls d'aigua per reduir les pèrdues provocades per les fuites.

La portaveu d'Aigua és Vida, Míriam Planas, demana que es municipalitzi la gestió de l'aigua perquè els ajuntaments "en tinguin tot el coneixement" i puguin fer-hi "inversions a llarg termini". En un episodi de sequera extrema, millorar l'eficiència de les xarxes és una "necessitat vital perquè l'aigua no es perdi", assegura Planas.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaSequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut