Catalunya s'ofereix a acollir més de 2.000 refugiats
Munté diu que els primers refugiats podrien arribar a Catalunya d'aquí dos o tres mesos per fer-hi una estada "llarga"
Catalunya podria acollir uns 2.000 refugiats, com ja va fer per la crisi dels Balcans. És la primera xifra que s'ha posat sobre la taula en la reunió del govern, els ajuntaments i les entitats.
El govern calcula que d'aquí dos o tres mesos podrien arribar els primers refugiats a Catalunya i insta a pensar mecanismes de llarga durada perquè, segons ha avisat en roda de premsa, les persones que arribin faran una estada "llarga".
La vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, que ha comparegut en roda de premsa al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat també que es crearà una llista d'habitatges i un comitè de seguiment del funcionament de l'acollida
Abans de la reunió amb ajuntaments i entitats socials, Munté ha reivindicat la solidaritat de Catalunya amb els refugiats de guerra, i en una entrevista a La Xarxa ha recordat:
"Durant la guerra dels Balcans es van poder acollir 2.000 persones, i de ben segur que podríem assumir una xifra semblant o, fins i tot, superior."
A Madrid s'ha fet la primera trobada de la comissió interministerial i, sobre la taula, hi havia la quota estimada d'uns 15.000 refugiats per a Espanya. Coincidint amb aquesta reunió, Munté ha demanat al govern Rajoy que no regategi a la baixa la quota que li assignarà la UE en la cimera europea del 14 de setembre.
"Apostem perquè accepti el contingent que se li marqui des de la UE, perquè entenem que l'Estat i les diferents comunitats autònomes tenim capacitat, voluntat i mitjans per fer aquesta acollida", ha opinat.
L'acollida d'aquests refugiats hauria d'estar pertinentment finançada. Munté ha explicat que, fins ara, per cada refugiat i dia, l'Estat aportava 27 euros. Una xifra que "caldrà estudiar" si és suficient per afrontar les necessitats d'aquestes persones. En tot cas, la vicepresidenta de la Generalitat ha garantit que es posarà a disposició dels refugiats tota l'atenció necessària.
La xarxa d'albergs de la Generalitat i els pisos de tutela pública cobririen una part de les necessitats d'habitatge, que es completarien amb pisos dels ajuntaments, amb famílies d'acollida i amb els recursos de les entitats socials. Munté també ha subratllat que les necessitats sanitàries i educatives quedarien igualment cobertes.