Una infermera vacuna un veí de Sant Boi de Llobregat de 65 anys amb AstraZeneca
Una infermera vacuna un veí de Sant Boi de Llobregat de 65 anys amb AstraZeneca (ACN/Laura Fíguls)

Catalunya supera el milió de vacunats amb la primera dosi i vol accelerar el ritme

L'arribada de noves dosis d'AstraZeneca i Pfizer permet accelerar el ritme i es preveu que d'aquí una setmana es comenci a immunitzar les persones de 70 a 79 anys

RedaccióActualitzat

Gairebé 100 dies després de l'inici de la campanya de vacunació, Catalunya assoleix la xifra d'un milió de persones amb la primera dosi. L'arribada, divendres, de 168.000 vacunes d'AstraZeneca ha permès accelerar el ritme i marcar una nova fita. Les persones que ja han rebut tot el cicle encara no arriben, però, al mig milió, menys d'un 6% de la població.

Segons les dades del Departament de Salut, ja hi ha 1.010.874 persones vacunades amb la primera dosi, un 13,2% de la població. Són 14.798 més que ahir.

La consellera de Salut, Alba Vergés, assegura que la xifra és una "molt bona notícia". Verges ha visitat el punt de vacunació de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, al barri del Raval.

 

D'aquí una setmana, de 70 a 79 anys

Ara els esforços se centren a vacunar les persones d'entre 60 i 65 anys, gràcies a les dosis d'AstraZeneca. Un 28% de les persones d'entre 60 i 65 anys ja ha rebut almenys una punxada.

Dilluns està previst que arribin 190.000 dosis de Pfizer, una quantitat que permetrà acabar la vacunació dels més grans de 80 anys la setmana entrant. Vergés ha explicat que dimarts ja es començaran a subministrar les vacunes de Pfizer. Assegura que volen fer "un salt endavant". Ara ja hi ha un 64% d'aquest col·lectiu immunitzat.

A partir del 12 d'abril es començarà a immunitzar la franja de 70 a 79 anys, una de les que ara per ara està més desprotegida. La consellera ha explicat que es començarà a vacunar amb un criteri d'edat, de 79 anys cap avall, però també per "priorització de risc".

La consellera Vergés ha demanat responsabilitat a la ciutadania i l'ha emplaçat a fer un esforç per mirar de "reduir al màxim" les interaccions socials i evitar les situacions de risc. Assegura que si hi ha un augment de contagis, els esforços s'hauran de dedicar a cuidar els malalts i trauran recursos de la vacunació:

"El sistema de salut no descansa des de fa molt de temps, els sanitaris són on han de ser. Però hem de deixar que puguin treballar i dedicar-se a la vacunació i no a cuidar pacients per la Covid."

 

Accelerar el ritme

Després de mesos d'entrebancs i complicacions, la Generalitat vol accelerar el ritme de vacunació. Dimecres passat ja es va assolir un rècord, amb 80.000 vacunes posades en un sol dia, i Salut espera que les noves dosis que arribaran permetin que el pla d'immunització agafi velocitat.

A les de Pfizer i AstraZeneca, principals fàrmacs de què disposa la Generalitat, es preveu que a finals de mes s'hi sumin les dosis de la vacuna de Janssen.

Al web de vacunacovid encara hi ha cites disponibles per vacunar-se per a les persones d'entre 60 i 65 anys. Es pot triar dia, hora i lloc de vacunació encara que sigui fora de la localitat de residència. De les 160.000 dosis d'AstraZeneca que van arribar, se'n posaran unes 110.000. La resta es guardaran per a segones dosis, que es posen uns tres mesos després de la primera.

 

Aquest és el mapa del ritme de vacunació per comarques amb la primera i la segona dosi:

 

 

Creix la pressió hospitalària

Les dades epidemiològiques mostren que la pressió hospitalària segueix augmentant. Ara hi ha més persones ingressades per Covid: 1.551. D'aquestes, 424 són a l'UCI.

Altres indicadors, com la velocitat de reproducció de la malaltia i el risc de rebrot mantenen una tendència a la baixa. En concret, ara l'Rt és d'1,16 i el risc de rebrot, de 280. En les últimes hores, 35 persones han mort per aquesta malaltia.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus
Anar al contingut