Una infermera atén un pacient a l'UCI Covid de l'Hospital Clínic (ACN/Francisco Avia/Hospital Clínic)

Catalunya supera el pic de la cinquena onada però la tensió assistencial "és molt alta"

El conseller de Salut admet: "No hi ha vacunes, si poguéssim vacunaríem més"

Juli Rodés AlmerActualitzat

Catalunya ha superat el pic d'aquesta cinquena onada i la pandèmia ja està "en una situació de baixada".

Així ho ha afirmat aquest matí el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant la sessió de control al Parlament. També ha dit que confia poder "retornar a la normalitat" ben aviat:

"En aquests moments estem ja en una situació de baixada i esperem que d'aquí poc ja puguem retornar a la normalitat."


Argimon, d'altra banda, ha admès que el sistema de salut ha tingut una pressió "molt important" arran de l'"explosió de casos molt elevada" que hi va haver a finals de juny.

Les dades publicades diàriament pel Departament de Salut reflecteixen, efectivament, una baixada dels contagis.

Així, per exemple, fa cinc dies que les dades de contagis setmanals són més baixes que el dia abans.

El pic de nous casos en set dies es va assolir entre el 6 i el 12 de juliol, amb 50.444.

En canvi, entre l'11 i el 17 de juliol, l'última setmana amb les dades consolidades, se n'han registrat 47.003.

 

També mostren un descens dels contagis els anomenats TAR simptomàtics, els casos positius en persones simptomàtiques diagnosticats amb test d'antígens ràpids (TAR) en els centres d'atenció primària, un indicador utilitzat per preveure la tendència de la pandèmia.

El pic de TAR simptomàtics va assolir-se fa cinc dies, i des d'aleshores va de baixa.


L'Rt, per sota de l'1

Dos indicadors epidemiològics fa dies que anaven a la baixa, fins i tot quan els contagis encara augmentaven. Són la velocitat de propagació -o de contagi-, coneguda per les lletres Rt, el creixement potencial de l'epidèmia (EPG), o risc de rebrot.

 

Aquest dimecres, la velocitat de propagació ha tornat a baixar per sota de l'Rt 1 per primera vegada des que el 22 de juny va superar aquest llindar que indica creixement dels contagis. Ara està situat en una Rt de 0,99, que vol dir que cada 100 malalts de Covid contagien 99 persones més, de mitjana.

El risc de rebrot, d'altra banda, ha baixat fins als 1.176 punts, molt lluny, encara, dels 100 per sobre dels quals es parla de risc alt.


"Tensió molt important"

Ben diferent és la situació al sistema de salut, com ha admès Argimon, que ha parlat de "tensió molt important".

Els positius poden trigar deu dies o més a convertir-se en ingressos hospitalaris i a les UCI, per això l'augment de contagis triga aquest temps a traduir-se en pressió hospitalària; i en morts.

I també per aquest motiu la baixada de contagis triga deu o quinze dies a notar-se als hospitals i a les xifres de defuncions.

Aquest dimecres, Salut ha comunicat 49 ingressos hospitalaris més que dimarts, i 40 malalts crítics més a les UCI.

 

En total, als hospitals catalans hi ha 1.872 pacients Covid, una xifra que no s'assolia des del 23 de febrer, fa cinc mesos.

Una xifra, d'altra banda, que triplica la de quinze dies abans, el 6 de juliol, i quadruplica la de tres setmanes abans, el 29 de juny.

 

A les unitats de cures intensives hi ha 404 malalts crítics de Covid. Cal recular dos mesos llargs, fins al 15 de maig, per trobar una xifra semblant.

Els 404 pacients Covid crítics actuals, d'altra banda, són més del doble dels 173 que hi havia deu dies abans.


16 morts en un dia

L'explosió de contagis no s'ha traduït en una explosió de morts, que, de tota manera, aquests últims dies han augmentat de manera sensible.

Així, divendres 16 hi va haver 16 defuncions, cosa que no passava des de la primera setmana de maig.

 

Són, en un sol dia, més morts que les registrades en una setmana diversos dies del mes de juny.

Analitzades setmanalment, les defuncions fa dos dies que superen la quarantena i han assolit nivells que no es veien de de mitjans de maig.

Les 46 morts registrades entre l'11 i el 17 de juliol, d'altra banda, tripliquen les 14 que hi va haver deu dies abans, entre l'1 i el 7 de juliol.

 

En total, a Catalunya, la Covid-19 ha causat fins a 22.352 víctimes mortals.


"No hi ha vacunes"

Preguntat sobre la campanya de vacunació, Argimon ha admès que "la vacunació té ara un ritme més baix", que ha atribuït a l'arribada de menys dosis.

"No hi ha vacunes, si poguéssim vacunaríem més", ha dit, abans de detallar que "passem d'haver tingut 700.000 vacunes a tenir-ne 350.000".

 

En total, ja han rebut la primera dosi de vacuna 4.811.503 persones, el 61% de la població de Catalunya. I 4.139.555 persones tenen la pauta completa de vacunació, el 52,6% de la població.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut