Trasllat d'un pacient a l'Hospital de Bellvitge

Catalunya supera els 3.000 morts per coronavirus però manté la tendència a la baixa

En les últimes 24 hores hi ha hagut 133 morts i 1.324 positius de Covid-19 a Catalunya

Actualitzat

Catalunya ha superat aquest dimarts els 3.000 morts per coronavirus en una jornada en què han tornat a baixar tant les defuncions com els contagis, després de la pujada d'aquest dilluns.

Segons les dades del departament de Salut, en les últimes 24 hores hi ha hagut 133 morts i 1.324 positius de la Covid-19. En total, des del començament del brot, a Catalunya s'han detectat 29.647 casos de SARS-Cov-2 i han mort 3.041 persones.

En les últimes 24 hores, els casos han augmentat un 4,67%, un percentatge molt baix comparat amb els creixements de més d'un 40% registrats alguns dies de mitjans de març. Les morts han crescut un percentatge molt similar, un 4,57% respecte el dilluns.

Del total de casos de coronavirus, 4.603 són professionals sanitaris.

En les últimes hores, 51 persones han estat ingressades de gravetat i, des de l'inici de la pandèmia, un total de 2.442 han estat en estat greu.

 

Les altes hospitalàries també continuen augmentant i ja se n'han comptabilitzat 12.250.

El descens en la xifra de defuncions i els nous casos permet recuperar la tendència a la baixa de finals de la setmana passada. Aquest dilluns, a Catalunya les morts i els positius de Covid-19 van augmentar després de quatre dies disminuint: es van registrar 148 morts i 1.499 positius nous.

Aquest alentiment generalitzat dels darrers dies també ha arribat a les Unitats de Cures Intensives, que comencen a notar un respir en els ingressos pel coronavirus. La pressió a les UCI ha baixat pel confinament i el descens en el ritme de propagació i amb l'augment de la capacitat de les unitats, que s'ha multiplicat per quatre en poques setmanes.

 

Dos professionals sanitaris, a l'Hospital Clínic, a punt d'atendre malalts de coronavirus
Dos professionals sanitaris, a l'Hospital Clínic, a punt d'atendre malalts de coronavirus (ACN / Hospital Clínic)

Un terç de les víctimes mortals de coronavirus vivien en residències

Les persones grans que han mort per coronavirus a les residències catalanes ja han superat el miler. En concret, són 1.047 defuncions. Això suposa un terç del total de morts per la pandèmia. Més del 30% de les residències del país ha registrat persones amb símptomes. La Generalitat també ha explicat que més de 1.900 persones han donat positiu i continuen aïllades. D'entre aquestes, mig miler estan hospitalitzades. 

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha informat, que, segons la informació que fan arribar les residències, aquest dimarts han mort 138 persones grans.

A més, 1.906 persones que viuen en residències de gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus, 170 més que aquest dilluns. Aquestes persones estan aïllades, estan sent tractades i la seva atenció segueix els protocols marcats pel Departament de Salut. A banda, 448 residents estan hospitalitzats, 55 més que dilluns.

Per posar-ho en context, la mitjana mensual de defuncions a les residències catalanes l'any passat va ser de 900 persones. Les dades actuals, però, no inclouen un mes sencer, sinó tres setmanes. 
 

El total de contagis a Espanya supera els 140.000

Al conjunt de l'estat, aquest dimarts hi ha hagut un repunt de víctimes mortals i nous casos, amb 743 defuncions i 5.478 contagis. Aquest augment, dins la tendència decreixent dels darrers dies, possiblement és atribuïble a l'efecte del cap de setmana, quan hi ha un cert retard en la transmissió de dades. Fins ara, els dimarts sempre hi ha hagut una xifra de contagis i de morts superior a la dels dilluns.

A Espanya, el total de contagis per coronavirus comptabilitzats ja supera els 140.000.

 

Tanquen 46 CAP per reorganitzar els recursos

Per reorganitzar l'assistència al coronavirus, la conselleria de Salut ha decidit tancar 46 centres d'Atenció Primària i 462 consutoris amb l'objectiu de crear "nous circuits", concentrar punts d'atenció primària i prioritzar l'atenció més urgent.

La decisió ha provocat malestar entre els professionals sanitaris de la comarca d'Osona i també s'han queixat la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya.

 

Entrada del CAP El Remei, de Vic, on professionals han alertat contra un possible tancament
Entrada del CAP El Remei, de Vic, on professionals han alertat contra un possible tancament

 

Finançament a 19 projectes sobre el coronavirus

La conselleria de Salut ha anunciat aquest dimarts que finançarà un total de 19 projectes de recerca sobre la prevenció i el tractament de la Covid-19. Aquests projectes, escollits en el marc d'una convocatòria d'urgència, inclouen teràpies, vacunes, tractaments preventius i estudis genètics i preventius sobre el coronavirus.

D'altra banda, la Generalitat ha aprovat el Programa Orfeu per tal de disposar de més testos PCR, els més fiables per detectar la Covid-19. Els centres de recerca catalans disposen de maquinària per fabricar-ne. En total, la inversió en el Programa Orfeu serà de gairebé 1,4 milions d'euros.

 

 

Test ràpid a 30.000 famílies

El govern espanyol farà un estudi per saber quina població està immunitzada del coronavirus i en quines zones. Un total de 30.000 famílies de tot l'estat se sotmetran a les proves per saber quin percentatge ha passat la malaltia i ja és immune.

A hores d'ara, La Rioja és la comunitat amb més casos en proporció a la seva població: 645 positius per cada 100.000 habitants. La segueixen Madrid, Castella - la Manxa i Navarra. Catalunya està per sobre de la mitjana estatal, amb 266 casos per 100.000 habitants.

En canvi, de moment la Covid-19 té una incidència molt baixa en llocs com les Canàries, Múrcia, les Balears o Andalusia.

 

Mapa de la incidència del coronavirus en algunes autonomies espanyoles
Mapa de la incidència del coronavirus en algunes autonomies espanyoles

 

Aquestes proves ajudaran a dibuixar un mapa del virus, amb detalls per zones geogràfiques que seran útils per planificar l'aixecament de les mesures de confinament, que no serà homogeni a tot Espanya.

També sobre com afrontar la fi del confinament, la Generalitat ha encarregat a l'investigador de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol Oriol Mitjà un informe sobre l'estratègia de desconfinament. Aquest estudi haurà de servir de base per decidir quines mesures de salut pública cal prendre en el moment de començar la recuperació de l'activitat social i econòmica.

 

Sancions més dures per qui vagi a la segona residència

En el consell executiu d'aquest dimarts, el govern també ha acordat incrementar els controls policials davant l'augment dels desplaçaments a les segones residències. L'endemà que l'Hospital de la Cerdanya alertés que un 20% dels pacients per coronavirus eren de fora de la comarca, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha parlat d'actes "d'insolidaritat absoluta" i ha insistit que en aquests municipis també hi ha persones grans i persones de risc.

 

Tres models de respiradors en marxa

En l'actual situació de col·lapse i falta de material, són molts els particulars i les empreses que estan fent donacions solidàries als centres hospitalaris. Des de granotes d'alta protecció o pantalles de metacrilat fins a mascaretes i guants, però també menjar i begudes per fer menys feixucs els torns llargs.

Des de fa uns dies, la planta de Seat a Martorell està fabricant respiradors d'emergència OxyGEN, pensats per si s'esgoten els que ara hi ha a les UCI. Aquests respiradors ja són a hospitals catalans com Can Ruti i el de Bellvitge.

 

Un altre respirador d'emergència, el Respira, desenvolupat per l'Hospital Clínic, el Germans Trias i Pujol i la Universitat de Barcelona, ha rebut el vistiplau de l'Agència Espanyola del Medicament aquest dimarts i, ara, començarà la fase d'estudi clínic. Si tot va bé, l'empresa GPA Innova en podria fabricar gairebé un miler per setmana.

Per últim, el respirador Leitat 1 també ha rebut l'aprovació de l'Agència Espanyola de Medicaments per començar l'estudi clínic amb pacients. Els seus promotors, que preveuen fabricar-ne entre 50 i 100 unitats diàries, ja han començat amb èxit l'assaig clínic amb deu pacients de cinc hospitals.

 

.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut