Catalunya supera les 2.000 morts i s'acosta als 22.000 casos de coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
Catalunya ha superat les 2.000 morts per coronavirus. En les darreres 24 hores, 244 persones han mort per la SARS-Cov-2 i situen el total de defuncions en 2.093.
A més, el total de casos acumulats des de l'inici del brot se situa en 21.804, després dels 1.813 positius confirmats en les últimes hores. D'aquest nombre total, 1.855 persones estan en estat greu.
Segons les dades publicades per la conselleria de Salut, des de l'inici de la pandèmia, 6.917 persones contagiades de coronavirus han rebut l'alta hospitalària. En les últimes 24 hores, 1.216 persones han rebut l'alta.
Arreu del país hi ha 3.468 professionals sanitaris afectats pel virus.
La xifra d'aquest dimecres suposa un augment respecte als números del dia anterior: aquest dimarts, van morir 177 persones i es van confirmar 1.218 casos de Covid-19 a Catalunya.
A partir dels pròxims dies, Salut inclourà en els recomptes de víctimes de coronavirus les dades de les funeràries, segons ha anunciat la consellera Alba Vergés. Sobre aquesta qüestió, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, assegura que les morts a la Conca d'Òdena són el triple de les que diu la Generalitat perquè no es fa el test a tothom.
23 morts en un dia a Igualada
A la conca d'Òdena, on hi ha el focus més important de la Covid-19 a Catalunya, en les darreres hores hi ha hagut 23 morts i la xifra total s'eleva a 95.
A Igualada, hi ha un total acumulat de 608 positius de coronavirus, dels quals 154 són professionals sanitaris.
A la conca d'Òdena, hi ha 211 persones amb coronavirus que han rebut l'alta hospitalària.
Al conjunt d'Espanya, les dades fetes públiques aquest dimecres indiquen que s'han superat les 9.000 morts i els 100.000 contagis de coronavirus. Es tracta dels números més alts fins ara, superant els de dimarts, que també van marcar un récord.
362 morts en residències per a gent gran
Des de l'inici del brot de coronavirus, han mort 362 usuaris de residències per a gent gran de Catalunya, segons ha apuntat el Departament d'Afers Socials. A hores d'ara, hi ha 830 positius en geriàtrics catalans i s'han derivat 189 persones a hospitals. De les 1.073 residències que hi ha a Catalunya, en 317 hi ha hagut algun cas positiu de Covid-19.
El secretari de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha admès que la falta de material de protecció va ser un "problema fonamental" durant la setmana passada, però que s'han repartit 550.000 equips de protecció individual.
La Generalitat afirma que, ara, el principal problema que tenen els centres per a gent gran és la falta de personal, per l'alta quantitat de baixes de treballadors. A més, hi ha 3.184 professionals aïllats preventivament.
Les residències de gent gran són un dels punts més castigats per la pandèmia del coronavirus i això fa que molts familiars d'usuaris hagin demanat emportar-se els avis a casa.
Del total de 144 peticions de trasllat que hi ha hagut des que la Generalitat va autoritzar-ne la sortida, encara no se n'ha executat cap: per poder sortir, els usuaris han d'haver donat negatiu en la prova de la Covid-19, però la manca de tests a les residències dificulta que se'ls faci la prova.
D'altra banda, la Fiscalia General de l'Estat ha arxivat els casos sobre la mort de persones a residències i els ha traslladat a les fiscalies territorials de cada comunitat autònoma. Entre aquests casos hi ha la investigació sobre les morts en centres geriàtrics de Capellades i Olesa de Montserrat o bé el cas de les persones que l'exèrcit va trobar mortes al llit en residències on altres ancians hi feien vida amb normalitat.
59.000 vides salvades pel confinament a Europa
En la mateixa setmana de l'enduriment del confinament a Espanya, s'ha divulgat un estudi de l'Imperial College britànic que calcula que les mesures d'aïllament, tancament d'escoles i universitats i prohibicions d'activitats no essencials han salvat 59.000 vides en onze països europeus.
Els llocs on s'han evitat més morts, segons l'estudi, són Itàlia i Espanya, on la pandèmia va arribar abans. Precisament aquest dimecres, Itàlia ha confirmat que allarga el confinament deu dies més, fins al 13 d'abril, quan hagi acabat la Setmana Santa.
La UAB acaba les classes presencials
Mentrestant, continuen els ajornaments. L'endemà de saber-se que les dates de la selectivitat seran el 7, el 8 i el 9 de juliol, el Departament d'Educació ha anunciat que les oposicions a mestres i professors de centres públics, previstes per al juny, es faran finalment entre els mesos de setembre i desembre.
Per la seva banda, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha anunciat aquest dimecres que ja no farà més classes presencials aquest curs: el segon semestre s'impartirà virtualment, i el que sí que serà presencial són les avaluacions, que es faran entre els mesos de juny i juliol.
Aquest dimecres, 1 d'abril, ha començat la campanya de la renda, en unes circumstàncies especials. El confinament decretat per la crisi sanitària fa que les declaracions no es puguin fer de forma presencial fins al 13 de maig.
La gran majoria de contribuents, un 88%, fan la declaració per internet, i el ministeri ha decidit mantenir les dates perquè les devolucions es puguin fer com més aviat millor.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut